• Οικονομία

    Νέα «παράπονα» από Βρυξέλλες για την Kυβέρνηση: Η Ελλάδα καθυστερεί τα προαπαιτούμενα

    • NewsRoom
    Βρυξέλλες

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Για μια ακόμα φορά η Ελλάδα δέχεται την κριτική των Ευρωπαίων δανειστών για την καθυστέρησή της στην εφαρμογή των μετα-προγραμματικών της υποχρεώσεων.

    «Η Ελλάδα υστερεί στην εκτέλεση των προαπαιτούμενων, όλοι το γνωρίζουν αυτό», ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει σε καθεστώς ανωνυμίας,  σε ενημέρωση για την προσεχή σύνοδο του Eurogroup του Φεβρουαρίου σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Όπως, ωστόσο, ξεκαθάρισε η απόφαση για την Ελλάδα και για την εκπλήρωση των εν λόγω προαπαιτούμενων θα ληφθεί έναν μήνα μετά, στη σύνοδο του Μαρτίου.

    Ελλάδα και η Ιταλία δεν βρίσκονται στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας, ωστόσο σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι Βρυξέλλες ανησυχούν τόσο για την εκτέλεση των προαπαιτουμένων όσο και για την ταχύτητα εφαρμογής τους. Η καθυστέρηση μάλιστα στενεύει τα χρονικά περιθώρια που έχει για να δράσει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσει να καταφέρει την εκταμίευση της δόσης ύψους 750 εκατομμυρίων, που συνδέονται με τα κέρδη των ομολόγων ANFA και SMPs. Η τελική εκταμίευση θα κριθεί από την έκθεση που θα συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Φεβρουαρίου και θα θέσει υπόψη των υπουργών Οικονομικών στη συνεδρίαση της 11ης Μαρτίου.

    Το κύριο θέμα του Eurogroup της Δευτέρας θα είναι η προετοιμασία για τις αποφάσεις για περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωζώνης, ορίζοντας της οποίας είναι ο Ιούνιος του 2019. Θα ελεγχθούν επίσης οι μεταπρογραμματικές οικονομίες Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και θα ακολουθήσει η διαδικασία για την εκλογή νέου μέλους στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βαρύ κλίμα στο EuroWorking Group: Παράπονα για προαπαιτούμενα, α΄ κατοικία και κατώτατο μισθό



    ΣΧΟΛΙΑ