• Οικονομία

    Νάγκελ (Bundesbank): «Θα χρειαστούν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ»

    • NewsRoom


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει εκ νέου το κόστος δανεισμού, ακόμη και αν αυτό πλήξει την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ.

    Μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 125 μονάδες βάσης, “η προοπτική για περαιτέρω βήματα σύσφιξης αυξήθηκε και από την άποψή μου θα πρέπει να έρθει”, δήλωσε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης, στην Ελβετία, όπως αναφέρει το Bloomberg.

    «Δεν θέλω να κρύψω το γεγονός ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού φέρνει μαζί της επιβαρύνσεις»

    Ο Νάγκελ είναι ένα από τα πιο “γερακίσια” μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να αυξηθεί και πάλι το κόστος δανεισμού. Οι παρατηρήσεις αυτές υποδηλώνουν ότι εμμένει σε αυτή την άποψη, ακόμη και όταν οι οικονομικές προοπτικές γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες, δημιουργώντας το σκηνικό για πιθανές εντάσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο, εάν τα πιο dovish μέλη τονίσουν τους κινδύνους για την επέκταση.

    “Δεν θέλω να κρύψω το γεγονός ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού φέρνει μαζί της επιβαρύνσεις, είναι πιθανό να επιβραδύνει προσωρινά την ανάπτυξη”, είπε. “Αλλά το να μην κάνουμε τίποτα και να αφήσουμε τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους δεν είναι εναλλακτική λύση”. Ο Νάγκελ δήλωσε επίσης ότι η ΕΚΤ πρέπει να αρχίσει να συρρικνώνει το απόθεμα ομολόγων ύψους σχεδόν 5 τρισ. ευρώ που αγόρασε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων κρίσεων.

    “Μια φάση τόσο υψηλού πληθωρισμού που θα αναγκαστούμε να αυξήσουμε τα επιτόκια απλά δεν ταιριάζει με ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο από τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων”. Ο Νάγκελ δήλωσε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί πού θα βρίσκεται το επίπεδο του λεγόμενου ουδέτερου επιτοκίου, το επίπεδο στο οποίο η νομισματική πολιτική ούτε περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομία.

    Διαβάστε επίσης

    Ελβετία: Η κυβέρνηση αποδεσμεύει μέρος των αποθεμάτων σε βενζίνη, ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης

    Ομόλογα: Υποχωρούν για μια ακόμη ημέρα οι τιμές τους

    ΕΚΤ: Προσπάθειες για μείωση της επιδότησης των τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ