• Οικονομία

    «Μπόνους» σε όσους πολίτες βρουν «μαϊμού» απόδειξη – Το σχέδιο της ΑΑΔΕ

    Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών


    Κίνητρα για να εξαλειφθεί το «φαινόμενο» των πλαστών αποδείξεων και των «πειραγμένων» ταμειακών μηχανών εκπονεί το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

    Ο εντοπισμός των «μαϊμού» αποδείξεων θα γίνεται μέσω της ειδικής εφαρμογής «Appodixi» που θα μπορούν να κατεβάσουν όλοι οι πολίτες στα κινητά τους τηλέφωνα και στη συνέχεια θα «σκανάρουν» το barcode που βρίσκεται πάνω σε κάθε απόδειξη.

    Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τη δυνατότητα να προβλεφθεί για τους πολίτες κίνητρο χρήσης της εφαρμογής, με τη μορφή της απόδοσης στον καταγγέλλοντα τμήματος του προστίμου που θα επιβληθεί στην επιχείρηση ή τον επαγγελματία για τη μη νόμιμη απόδειξη που «σκάναραν» μέσω του «Appodixi». Έτσι, μέρος από τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα αποφέρει η αξιοποίηση της εφαρμογής, θα επιστρέψει απευθείας στον πολίτη ο οποίος συνέβαλε ώστε να αντληθούν τα έσοδα αυτά.

    Πως θα εντοπίζονται οι «μαϊμού» αποδείξεις

    Η εφαρμογή θα διανεμηθεί από τα Ηλεκτρονικά Καταστήματα Google Play (Android) και App Store (iOS) και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής θα είναι:

    • Μηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.
    • Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των Φ.Η.Μ.
    • Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.
    • Δυνατότητα φωτογράφισης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.
    • Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στην βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη (georeference) στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της Α.Α.Δ.Ε.
    • Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet) είτε ανώνυμα.

    Τι θα «αποκαλύπτει» η ειδική εφαρμογή

    Με το που θα «σκανάρει» ένας καταναλωτής την απόδειξη που έλαβε από μια επιχείρηση, τότε θα εμφανίζονται στοιχεία όπως: το ύψος της συναλλαγής, ο ΑΦΜ του καταστήματος και η ώρα της συναλλαγής. Αντίστοιχα, στα πρατήρια καυσίμων, θα εμφανίζεται το ποσό που πλήρωσε ο καταναλωτής, τα στοιχεία της επιχείρησης, αλλά και τα λίτρα του καυσίμου που έβαλε στο ντεπόζιτο του οχήματός του.

    Στη συνέχεια τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση θα έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.

    Εκτιμάται ότι η ενεργοποίηση του ψηφιακού οπλοστασίου θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στο κύκλωμα με τις παραποιημένες ταμειακές μηχανές, εκτιμώντας ότι στα δημόσια ταμεία θα μπορούσαν να εισρεύσουν 300 – 400 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Εκρηκτική ανάπτυξη 7,7% το β΄ τρίμηνο – «Κλειδώνει» ο νέος δημοσιονομικός χώρος



    ΣΧΟΛΙΑ