• Οικονομία

    Μοσκοβισί: Από την Γερμανία εξαρτάται το μέγεθος της εποπτείας της Ελλάδας μετά το μνημόνιο

    ΠΙερ μοσκοβισί


    Αισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο τον Ιούνιο εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung.

    «Είμαι πολύ αισιόδοξος για την Ελλάδα. Ο δρόμος ήταν δύσκολος, γεμάτος στερήσεις, αλλά τώρα είναι ξεκάθαρο, ότι το πρόγραμμα ήταν επιτυχές», σημειώνει ο Μοσκοβισί, δηλώνοντας πως «η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο τα προηγούμενα χρόνια, τώρα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και η χώρα αναμένεται να εξέλθει του προγράμματος τον Ιούνιο».

    Ωστόσο, όπως προσθέτει «μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, θα υπάρξει εποπτεία, η οποία θα διασφαλίσει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα». Αναφορικά όμως με το  «πόσο στενή» θα είναι αυτή η εποπτεία, ο κ. Μοσκοβισί «πετά το μπαλάκι» στην Γερμανία.

    «Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τη Γερμανία. Αυτό, όμως, δεν θα είναι ένα νέο πρόγραμμα με όρους, αλλά αφορά σε μια αξιολόγηση, όπως για κάθε μέλος της ευρωζώνης, με τα αντίστοιχα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δεν απαλλάσσουμε τη χώρα από το ένα πρόγραμμα για να τη στείλουμε στο επόμενο», κατέστησε σαφές ο κ. Mοσκοβισί.

    Σχολιάζοντας την θέση που αναμένεται να ακολουθήσει ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε: «Σαφώς η συνεργασία με τον Oλαφ Σολτς θα είναι διαφορετική σε σύγκριση με τον προκάτοχό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Για ένα πράγμα όμως είμαι βέβαιος: θα είναι ένας γνήσιος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πιστός στην παράδοση της σταθερότητας. Αυτό είναι μέρος της γερμανικής ιδιοσυγκρασίας και κουλτούρας».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μοσκοβισί: Στο επόμενο εξάμηνο θα συμφωνηθεί η μετα-μνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ