• Οικονομία

    Μείωση του κόστους των υπερωριών – Αποσύνδεση κατώτατου μισθού από άλλες παροχές

    Από την συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου με την επιτροπή Πισσαρίδη


    Την αποσύνδεση του κατώτατου μισθού από το ύψος των υπόλοιπων επιδομάτων που καταβάλλονται από το κράτος προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη, επισημαίνοντας ότι ο καθορισμός του θα πρέπει να παραμείνει στο κράτος για να εκπροσωπούνται και οι άνεργοι κι όχι να το διαπραγματεύονται μόνο οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων.

    Όσον αφορά την διαδικασία καθορισμού του, η επιτροπή προτείνει  ότι ο κατώτατος μισθός να αποφασίζεται ένα Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων με τριετή θητεία.

    Τα μέλη του συμβουλίου θα πρέπει να είναι διαπρεπείς προσωπικότητες, από τον πανεπιστημιακό χώρο μεταξύ άλλων, με γνώση των οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων, και δεν θα πρέπει να εκπροσωπούν ομάδες συμφερόντων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρεί την πρόταση του Συμβουλίου δεσμευτική. Θα μπορεί όμως να διατηρεί τη δυνατότητα να θέσει τον κατώτατο μισθό σε άλλο επίπεδο, δημοσιεύοντας μια επαρκή αιτιολόγηση για την απόκλιση από την πρόταση του Συμβουλίου.

    Παρεμβάσεις στα εργασιακά

    Η επιτροπή επιμένει ότι υπάρχει γραφειοκρατία και πλήθος εντύπων που πρέπει να γνωστοποιούν οι εργοδότες- επιχειρήσεις στην ΕΡΓΑΝΗ που δεν βοηθούν στην ανάπτυξη και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας τους, όπως η ενημέρωση εκ των προτέρων για υπερωριακή απασχόληση για την κάλυψη έκτακτων αναγκών. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι πρέπει να μειωθεί το κόστος των υπερωριών και να ευθυγραμμιστεί με εκείνο που έχει θεσμοθετηθεί σε άλλα κράτη, μειώνοντας ταυτόχρονα και το ύψος των φορολογικών βαρών, προκειμένου να περιοριστεί η αδήλωτη εργασία.

    Ακόμη πρέπει να εξαλειφθούν οι περιορισμοί στη δυνατότητα μιας επιχείρησης να μεταβάλλει τον αριθμό των απασχολούμενων, καθώς αποθαρρύνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και εμποδίζουν την ανακατανομή του εργατικού δυναμικού προς επιτυχημένους και αναπτυσσόμενους τομείς και επιχειρήσεις.

     



    ΣΧΟΛΙΑ