• Οικονομία

    Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 3% – 4% το 2022

    Σε 490 σεισμόπληκτους στη Σάμο και τη Θεσσαλία πιστώθηκαν σήμερα 3.607.926,48 ευρώ

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Νέο «ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ φέρνει η άσκηση που πραγματοποιείται στο Υπουργείο Οικονομικών, από την 18μελή επιτροπή που έχει συσταθεί για την αναμόρφωση του φόρου, με φόντο τις νέες αντικειμενικές αξίες που τέθηκαν σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος φέτος κατά σχεδόν 60 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως η ελάφρυνση θα είναι της τάξεως του 3% – 4%. Υπενθυμίζεται πως προεκλογικά είχε προαναγγελθεί συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, με το 22% να έχει ήδη εφαρμοστεί. Το υπόλοιπο 8% της μείωσης ήταν να υλοποιηθεί το 2020, ωστόσο «πάγωσε» λόγω της πανδημίας.

    Με την υγειονομική κρίση να συνεχίζεται με σημαντική ένταση, για φέτος εκτιμάται ότι μια μείωση της τάξεως του 8% δεν είναι εφικτή για δημοσιονομικούς λόγους, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η μείωση του απομένει μετά τη φετινή ελάφρυνση (4%-5%) θα ενεργοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο, τα επόμενα έτη.

    Στόχος του οικονομικού επιτελείο είναι να γίνει ένας εξορθολογισμός των βαρών που καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Παρά το γεγονός ότι οι αντικειμενικές αξίες που έχουν ανακοινωθεί, φέρνουν αυξήσεις στις μισές περιοχές της χώρας, υψηλότερο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να πληρώσουν κυρίως τα ακίνητα που βρίσκονται σε τιμές ζώνες που έως σήμερα δεν είχαν ενταχθεί στον αντικειμενικό προσδιορισμό και στην πράξη υποφορολογούνταν.

    Με βάση το σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών, τα αποτελέσματα της άσκησης για το νέο ΕΝΦΙΑ θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιανουαρίου, προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί σχετική διάταξη για να προχωρήσει η έκδοση και η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών.

    Το χρονοδιάγραμμα αναφέρει πως η πληρωμή του φόρου ακινήτων θα πραγματοποιηθεί σε περισσότερες δόσεις απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, στόχος είναι η πρώτη δόση να καταβληθεί στο τέλος Μαρτίου και η τελευταία το Δεκέμβριο του 2022.

    Διαβάστε επίσης:

    Ταμείο Ανάκαμψης: Επιπλέον 55 έργα προϋπολογισμού 3,35 δισ.

    Πληθωρισμός κοντά στο 6% τον Ιανουάριο – Πού «καίνε» οι τιμές



    ΣΧΟΛΙΑ