• Οικονομία

    Μείωση εσόδων στον ΕΦΚΑ λόγω κορονοϊού – Νωρίτερα τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Μείωση στα έσοδα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα e- ΕΦΚΑ προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, με τον Γιάννη Βρούτση αφενός να διαβεβαιώνει χθες στη Βουλή ότι θα καλυφθούν από τον κρατικό Προϋπολογισμό και αφετέρου να καθησυχάζει ότι οι συντάξεις είναι απολύτως διασφαλισμένες.

    Μιλώντας στο πλαίσιο ενημέρωσης της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταβληθούν νωρίτερα τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, ενώ τον Οκτώβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά κύριων συντάξεων. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, μεταξύ των οποίων και αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν.

    Ακόμη, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι, από το τέλος Ιουλίου και στο εξής, οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις θα καταβάλλονται την ίδια ημερομηνία. Να σημειωθεί εδώ, ότι, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, και για τις συντάξεις Ιουλίου θα ισχύσει η τροποποίηση του προγράμματος προπληρωμής των συντάξεων, για την ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων και την αποφυγή συνωστισμού στα τραπεζικά καταστήματα και στα ΑΤΜ.

    Οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ.ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) θα καταβληθούν:

    Α) Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
    Β) Την Τετάρτη 24 Ιουνίου για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

    Οι συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) θα καταβληθούν την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

    Οι συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔEH θα καταβληθούν την Δευτέρα, 29 Ιουνίου.

    Σε ότι αφορά στον ΕΦΚΑ, τόσο ο Γιάννης Βρούτσης, όσο και ο διοικητής του, Χρήστος Χάλαρης υποστήριξαν ότι η πορεία του ταμείου εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων που σχετίζονται -μεταξύ άλλων- με την επανεκκίνηση της οικονομίας, την καταβολή εισφορών από μη μισθωτούς, που μεταφέρθηκε χρονικά λόγω κορονοϊού, τις εισφορές που δεν έχουν εισπραχθεί ακόμη μέσω του δώρου Πάσχα.

    Στο 5μηνο, ο e-ΕΦΚΑ παρουσίασε μείωση εσόδων της τάξης του 7,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, το οποίο θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό «αν και εφόσον χρειαστεί».

    Ο κ. Χάλαρης, με τη σειρά του, ανέφερε ότι η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν παράγοντες όπως η μη καταβολή των εισφορών από το Δώρο Πάσχα, η δυνατότητα καταβολής των εισφορών της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών από τον Σεπτέμβριο σε 4 δόσεις, καθώς και η έναρξη της καταβολής των εισφορών των μη μισθωτών με καθυστέρηση, από τον Φεβρουάριο.

    Ο Γιάννης Βρούτσης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ – «υπήρχαν συντάξεις που τις έκρυβαν και επιβεβαιώθηκε, αφού βρέθηκαν 16.000 ακαταχώρητες και κρυμμένες στα συρτάρια», είπε και έκανε γνωστό ότι 578 συντάξεις βγήκαν για πρώτη φορά ψηφιακά.

    Χαρακτήρισε «ντροπή» το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων και τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισής του, με την επίσπευση της έκδοσης των παλαιών και την άμεση έκδοση των νέων αιτήσεων, σταδιακά από φέτος έως και τον Δεκέμβριο του 2021, μέσω του συστήματος “ΑΤΛΑΣ”.



    ΣΧΟΛΙΑ