• Οικονομία

    Μικρό Εγγυοδοτικό – Τελευταία ευκαιρία για κεφάλαια κίνησης σε πολύ μικρές επιχειρήσεις με εγγύηση του δημοσίου


    Μέχρι τον Ιούνιο 2022 θα «τρέχει» το μικρό Εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που απευθύνεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και προσφέρει χρηματοδότηση μέχρι 250.000 ευρώ με την ΕΑΤ να εγγυάται το 80% του δανείου.

    Ο προηγούμενος κύκλος του προγράμματος έτυχε πολύ μικρής ανταπόκρισης, καθώς χορηγήθηκαν μόλις 2.000 δάνεια συνολικού ύψους 30 εκατ ευρώ και παρατείνεται για ένα εξάμηνο ύστερα από συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το μικρό Εγγυοδοτικό, συνολικού προϋπολογισμού 458 εκατ. ευρώ είναι η τελευταία ευκαιρία για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να δανειοδοτηθούν για κεφάλαια κίνησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

    Το ύψος του δανείου διαμορφώνεται πλέον στις 250.000 ευρώ (από τις 50.000 ευρώ αρχικά) και στόχος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημική κρίση, με την ΕΑΤ να εγγυάται το 80% της χρηματοδότησης.

    Συγκεκριμένα το μικρό εγγυοδοτικό αφορά τις Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:

    -Στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 να  είχαν κύκλο εργασιών έως 1 εκατ. ευρώ ευρώ ή να έχουν συσταθεί έως και τον χρόνο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στην τράπεζα

    -Να μην ενταχθεί στους προηγούμενους (Α’ και Β’) κύκλους του Ταμείου Εγγυοδοσίας

    -Δεν είχαν  ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τραπεζικό σύστημα (έως και 90 μέρες καθυστέρηση) κατά την 31.12.2019 ή κατά την υποβολή της αίτησης

    -Δεν εμφανίζουν δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά σε άλλα προγράμματα της HDB (έως και 90 μέρες καθυστέρηση)

    -Κατά την 31.12.2019 δεν θεωρούνται προβληματικές (σύμφωνα με τον  Κανονισμό 651/2014). Όταν πρόκειται για, Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις ανεξάρτητα αν ήταν προβληματικές στις 31.12.2019, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας, βάσει του εθνικού δικαίου και δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης.

    Το ύψος του δανείου για επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί πριν το 2020, δεν θα υπερβαίνει το μικρότερο από τα παρακάτω ποσά: 250.000 ευρώ, ή το 25% του κύκλου εργασιών κατά το έτος 2019.

    Το ύψος του δανείου για επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2020 ή του 2021 δεν θα υπερβαίνει το μικρότερο από τα παρακάτω ποσά: 250.000 ευρώ, ή των αναγκών ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες, οι οποίες πρέπει να τεκμηριώνονται.

    Σύμφωνα με την ΕΑΤ η χρηματοδοτηση δεν επιτρέπεται να κατευθυνθεί σε: αναχρηματοδότηση/αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού ή πιστωτικών γραμμών, για καταβολή μερισμάτων ή για αγορά μετοχών, να χρησιμοποιηθεί για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Επέκταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ για χιλιάδες δανειολήπτες

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Στόχος για 5,7 δισ. νέες χρηματοδοτήσεις φέτος – Στο 16% τα κόκκινα δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ