• Οικονομία

    Μαίνεται ο «πόλεμος» Χατζηδάκη – υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ: 48ωρη απεργία 6 και 7 Απριλίου

    O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Αντώνης Κουρούκλης, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, Δημήτρης Αντωνακάκης


    Στα άκρα οδηγείται η σχέση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τους εργαζομένους του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι οποίοι προχωρούν αύριο και μεθαύριο σε 48ωρη απεργία.

    Εκπρόσωποι των εργαζομένων στον e-ΕΦΚΑ κάνουν λόγο για εμπαιγμό των ασφαλισμένων όσον αφορά την ταχύτερη έκδοση συντάξεων μέσω ιδιωτικής παρέμβασης.

    Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο mononews.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Δημήτρης Αντωνακάκης, και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Αντώνης Κουρούκλης, αν το υπουργείο Εργασίας δεν κάνει πίσω στην ένταξη των ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών στην κοινωνική ασφάλιση, οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

    Ο κ. Αντωνακάκης τονίζει ότι η 48ωρη απεργία αύριο και μεθαύριο είναι μόνο η αρχή «Δεν θα συναινέσουμε στην ένταξη ιδιωτών στην κοινωνική ασφάλιση. Οι πολιτικοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους που ο e-ΕΦΚΑ επί σειρά ετών απαξιώθηκε. Δεν υπάρχει υλικοτεχνικός εξοπλισμός όπως ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αλλά και επαρκής αριθμός εργαζομένων για την έκδοση των συντάξεων. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να λύσει η κυβέρνηση κι όχι τον τιμοκατάλογο με την επιβάρυνση των ασφαλισμένων για την ένταξη δικηγόρων και λογιστών».

    Ο κ. Κουρούκλης αναφέρει ότι «Εκτός από τα θέματα αρχής και νομιμότητας που δημιουργούνται με την εισαγωγή ιδιωτών, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί έναν ακόμη εμπαιγμό των συνταξιούχων, αφού αναμένεται να δυσχεράνει αντί να επιταχύνει την διαδικασία απονομής των συντάξεων. Ταυτόχρονα, παγιώνει και καθιστά σχεδόν υποχρεωτική για τους ασφαλισμένους την εμπλοκή «μεσαζόντων» και «ειδικών», προκειμένου να λάβουν την σύνταξης τους, κάτι που υποτίθεται ότι μετά από τόσα χρόνια ο e-ΕΦΚΑ -σωστά- θα καταργούσε».

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, εμφανίζεται αμετακίνητος στην προώθηση της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό με την εισαγωγή έμπειρων ιδιωτών, δικηγόρων και λογιστών, οι οποίοι θα εκδίδουν προσωρινές συντάξεις και μόνο σχέδιο οριστικής σύνταξης. Το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι το δημόσιο θα συμμετάσχει στο κόστος έκδοσης των συντάξεων από ιδιώτες.

    «Αν ο πολίτης όμως θέλει να πάει στον κορυφαίο καθηγητή να του βγάλει τη σύνταξη και δεν επιθυμεί το δικηγόρο της γειτονιάς, τότε θα αναγκαστεί να τον πληρώσει», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. «Θα υπάρχουν πιστοποιημένοι ιδιώτες και ο συνταξιούχος θα αναθέτει το φάκελο εκκαθάρισης. Ο συνταξιούχος θα βρίσκει τον δικηγόρο ή τον λογιστή που είναι πιστοποιημένος. Ο ΕΦΚΑ θα καλύπτει ένα ποσό», επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας ότι όλα ακόμη είναι υπό διαπραγμάτευση.

    Γραφειοκρατική «αποκάλυψη»…

    Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ αναφέρουν στο «Mononews» ότι άλλος ένα υπουργός Εργασίας «αποκάλυψε» αυτό που ήταν ευρέως γνωστό εδώ και χρόνια ότι ολόκληρα γραφεία- δωμάτια είναι γεμάτα χειρόγραφους φακέλους ασφαλισμένων με τα ένσημα τους που περιμένουν να ανοιχτούν και να εξεταστούν από το μη επαρκές προσωπικό του e-ΕΦΚΑ.

    Όπως τονίζουν στο mononews.gr, ακόμη και επιπλέον δημόσιοι υπάλληλοι να υπήρχαν, θα ήταν αδύνατο να εργαστούν, καθώς δεν υπάρχει υλικοτεχνικός εξοπλισμός που να επιτρέπει ούτε τις στοιχειώδεις συναλλαγές με τους πολίτες με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του e-ΕΦΚΑ να λειτουργούν ακόμη με Windows 2000 και να είναι αδύνατον να συνδεθούν με το κεντρικό δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ του Δημοσίου. Κάτι που ασφαλώς είναι γνωστό στην κυβέρνηση και στον διοικητή του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα Χρήστο Χάλαρη εδώ και ενάμιση χρόνο…

    Για την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, όπως επισημαίνει ο κ. Αντωνακάκης, επιστρατεύτηκαν οι πιο καινούργιοι υπολογιστές για να λάβουν οι ασφαλισμένοι τα χρήματα τους εντός των προθεσμιών με τους εργαζόμενους να απασχολούνται εκ περιτροπής στους Η/Υ. Εντός των επόμενων εβδομάδων ο e- ΕΦΚΑ θα προμηθευτεί 1.700 υπολογιστές που θα δοθούν κυρίως στις διευθύνσεις απονομής συντάξεων.

    Ο κ. Κουρούκλης ξεκαθαρίζει ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν προκειμένου να μην εκχωρηθούν κρίσιμες αρμοδιότητες του e-εΦΚΑ σε ιδιωτικά συμφέροντα.

    «Απέναντι στο συνολικό κυβερνητικό σχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση, όσον αφορά την έκδοση των συντάξεων, αλλά και την επικουρική ασφάλιση, εμείς εναντιωνόμαστε και συνεχίσουμε την αγωνιστική μας δράση με διάφορες μορφές το επόμενο διάστημα», επισημαίνει.

    Μάλιστα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναρωτιούνται πως οι ιδιώτες θα προχωρούν στην έκδοση έστω και προσωρινών συντάξεων, όταν δεν υπάρχει ψηφιακό αρχείο με τον ασφαλιστικό βίο των εργαζομένων.

    Οι εργαζόμενοι στον e-ΕΦΚΑ διεκδικούν:

    Δημόσιο, Καθολικό, Υποχρεωτικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Άμεσες προσλήψεις με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων εργασίας από μόνιμο προσωπικό και ειδική πρόνοια για τους πρόσφατα απολυμένους συμβασιούχους.

    Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας.

    Αντικατάσταση των απαρχαιωμένων (από το 1998) υπολογιστών, με σύγχρονους που θα διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Συνέχιση της προσπάθειας για περαιτέρω εμπλουτισμό των ήδη υφιστάμενων ψηφιακών εφαρμογών, με νέες.

    Επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2021, η αυτοματοποιημένη ψηφιακή έκδοση των συντάξεων, στα πλαίσια του συστήματος ΑΤΛΑΣ.

    Ενοποίηση όλων των πληροφοριακών συστημάτων του e-ΕΦΚΑ.

    Δημιουργία Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλισης & Παροχών, αλλιώς η ενοποίηση των ταμείων είναι άνευ ουσίας και σημασίας.

    Διαβάστε επίσης

    Σε 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στον e-ΕΦΚΑ – Αντιδρούν στις παρεμβάσεις του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη



    ΣΧΟΛΙΑ