• Οικονομία

    Μεγάλη υπόθεση εισαγωγής λαθραίων κινέζικων προϊόντων στο λιμάνι του Πειραιά ερευνούν οι Ιταλοί

    • NewsRoom


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ιταλικές αρχές ερευνούν την υπόθεση φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας από Κινεζικές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες φέρονται να εισάγουν παράνομα εμπορεύματα στην Ευρώπη από το λιμάνι του Πειραιά, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Reuters.

    «Πρόκειται για πλήρη φοροδιαφυγή, με τεράστια ζημία για τις εθνικές φορολογικές αρχές και την κοινωνία», αναφέρει στο Reuters αξιωματούχος του ιταλικού Γραφείου Φοροδιαφυγής.

    Ο Fabio Botto είπε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ότι η απάτη στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο είναι κόμβος της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» (Belt and Road) της Κίνας, έχει κοστίσει στην Ιταλία εκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

    Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί μια εμπορική δίοδο μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. Η κρατική κινέζικη εταιρία COSCO Shipping έχει στην ιδιοκτησία της το μεγαλύτερο μέρος του λιμανιού του Πειραιά από το 2016. Η COSCO στη δήλωσή της στο Reuters αναφέρει πως «Η εταιρία στις παγκόσμιες διεργασίες της έχει τηρήσει συνεπώς και αυστηρώς τους τοπικούς και διεθνείς νόμους, και επιμένει να λειτουργεί σύμφωνα με αυτούς».

    Η Ελληνική Οικονομική Αστυνομία διεξάγει ξεχωριστή έρευνα σχετικά με υπόθεση φοροδιαφυγής που αφορά κινέζικα εμπορεύματα που εισάγονται στο λιμάνι του Πειραιά, ωστόσο το Reuters αναφέρει πως η ελληνική πλευρά δεν είχε εκτεταμένη επαφή με τις ιταλικές και ευρωπαϊκές αρχές και δεν έχει ενημερωθεί για την ευρύτερη έρευνα.

    Το δημοσίευμα αναφέρει πως τα παράνομα εμπορεύματα αφορούν απομιμήσεις ρούχων και παπουτσιών τα οποία εισάγονται χωρίς να φορολογηθούν.

    Σμαρώ Μακροπούλου

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το λιμάνι του Πειραιά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ολλανδοί και Γερμανοί μας εκθέτουν διεθνώς λόγω φοροδιαφυγής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Cosco: Έσπασε το «φράγμα» των 1 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων για το πρώτο τρίμηνο του 2018

     



    ΣΧΟΛΙΑ