• Οικονομία

    Μέγα σκάνδαλο με «χρυσές» βίζες στην Κύπρο όπου εμπλέκονται μέλη της κυπριακής βουλής (video)

    • NewsRoom


    Πολιτικό σεισμό προκαλεί στην Κύπρο το σκάνδαλο με χρυσές βίζες που αποκάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, σύμφωνα με το οποίο πολιτικοί αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί φέρονται να διευκόλυναν εγκληματίες του εξωτερικού να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο, ακόμη και με αλλαγή ονόματος, εφόσον επένδυαν σημαντικά χρηματικά ποσά στην κυπριακή οικονομία.

    Tο πρακτορείο εμπλέκει μάλιστα τον πρόεδρο και ένα μέλος της κυπριακής Βουλής οι οποίοι εμφανίζονται πρόθυμοι να μεσολαβήσουν υπέρ Κινέζου φυγόδικου για την εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου.

    Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάννη εμφανίζονται πρόθυμοι να διευκολύνουν Κινέζο, που παρουσιαζόταν ως καταζητούμενος για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος, να λάβει κυπριακό διαβατήριο, μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

    Πολιτικοί αξιωματούχοι και συνεργάτες τους, δημόσιοι λειτουργοί αλλά και σε ιδιωτικές εταιρίες, φέρονται να διευκόλυναν καταδικασμένους για εγκλήματα στο εξωτερικό να αποκτήσουν το κυπριακό διαβατήριο, ακόμη και με αλλαγή ταυτότητας, εφόσον επένδυαν τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια δολάρια στην κυπριακή οικονομία.

    Αυτά αναφέρονται στο ντοκιμαντέρ του Αλ Τζαζίρα, το οποίο ολοκληρώθηκε με δύο δημοσιογράφους του που κατέγραψαν τα πάντα με τη χρήση κρυφών καμερών.

    Για την υπόθεση έχει διαταχθεί ποινική έρευνα ενώ αμέσως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση του προγράμματος διαβατήρια αντί επενδύσεων.

    Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε δημόσια συγγνώμη και ανακοίνωσε ότι απέχει των καθηκόντων του μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας ενώ την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννη.

    Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση, απάντησε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

     



    ΣΧΟΛΙΑ