• Οικονομία

    Mega συγχώνευση ΕΦΚΑ- ΕΤΕΑΕΠ για την δημιουργία Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Σε ριζική διοικητική και λειτουργική αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης προχωράει η κυβέρνηση. Χθες το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι ενισχύεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του ΕΦΚΑ (e-ΕΦΚΑ) στον οποίο εντάσσεται και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

    Μετά από την επίσημη ανακοίνωση του κ. Πέτσα, την σκυτάλη παραλαμβάνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δρομολογώντας τη συγχώνευση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Φορέα και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), δημιουργώντας έναν ενιαίο εθνικό φορέα ασφάλισης για το σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας.

    Όπως επισημαίνουν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη στο «Mononews», με τον τρόπο αυτό δρομολογείται η διοικητική και λειτουργική ενοποίηση τριών διαφορετικών δομών. Πλέον θα υπάρχει κοινό ηλεκτρονικό σύστημα, διαχείριση του συνόλου της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων με ενιαίους όρους και κανόνες και συγχώνευση των δομών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Στόχος του υπουργείου Εργασίας με τη θεσμοθέτηση του υπερταμείου e- ΕΦΚΑ είναι, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος, να εκδίδονται ταυτόχρονα η κύρια, η επικουρική και η εφάπαξ παροχή του ασφαλισμένου, προκειμένου να επιταχυνθεί η διευθέτηση περισσότερων από 430.000 εκκρεμών υποθέσεων.

    Με την διοικητική ενοποίηση θα υπάρξει συγχώνευση υπηρεσιών, διευθύνσεων και τομέων, επιτυγχάνοντας μείωση λειτουργικού κόστους και οικονομίες κλίμακος, ενώ το πλεονάζων προσωπικό θα χρησιμοποιηθεί για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων.

    Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε επισημάνει ότι «Με το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό στον ΕΦΚΑ δεν λύνεται το πρόβλημα. Γι’ αυτό το λόγο το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει τον e-ΕΦΚΑ για τους ασφαλισμένους».



    ΣΧΟΛΙΑ