• Οικονομία

    Με μικρές αλλαγές η κατάθεση του Ασφαλιστικού σήμερα στη Βουλή

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Με διορθωτικές παρεμβάσεις αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση συνοδευόμενο από δυο μελέτες που αποδεικνύουν την βιωσιμότητά του.

    Η πρώτη αφορά την μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που έχει στη διάθεση του το «Mononews» και δείχνει την βελτίωση της βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων με το νέο σύστημα και η δεύτερη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, όπου τεκμηριώνεται η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από 15,6% στο 11,9% του ΑΕΠ το 2070.

    Συγκριτική εξέλιξη συνταξιοδοτικής δαπάνης ως % ΑΕΠ
      2025 2030 2040 2050 2060 2070
    Συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη στη χώρα 13,30% 12,95% 13,54% 13,20% 12,21% 11,95%
    Συνταξιοδοτική δαπάνη ΕU27 ως %  AEΠ 12,03% 12,32% 12,74% 12,41% 11,83% 11,38%
    Συνταξιοδοτική δαπάνη ΕΑ ως %  AEΠ 12,60% 13,01% 13,53% 13,09% 12,36% 11,88%

    Μεταξύ των δομικών αλλαγών του νομοσχεδίου, περιλαμβάνονται το νέο σύστημα εισφορών για 1,44 εκατ. μη μισθωτούς, η αύξηση των επικουρικών συντάξεων μέσω της κατάργησης της περικοπής για το άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ, η αύξηση των κύριων συντάξεων λόγω αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης για 30 έτη ασφάλισης και πάνω, αλλά και η θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεων για το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης. Όσον αφορά τους παράλληλα ασφαλισμένους,  σε περίπτωση που μισθωτός έχει μεικτό μισθό 934 ευρώ και παράλληλα επιχειρηματική δραστηριότητα καλύπτεται πλήρως από τις εισφορές που ήδη καταβάλει (2η ασφαλιστική κατηγορία).

    Οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών όπως είχε γράψει το «Mononews». Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει για μία και μοναδική φορά, μέχρι τις 12 Μαρτίου και οι ασφαλισμένο θα κληθούν μέχρι το τέλος του μήνα να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν για το 2020. Ήδη, ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια, που θα σταλούν, μετά την ψήφιση του νόμου.

    Οι διορθωτικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι οι εξής: 

     –Μείωση του απαιτούμενου χρόνου εργασίας από 75 ημέρες για το μισθωτό σε 50 και για τον μη μισθωτό από 3 μήνες σε 2, για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται το σημερινό ευνοϊκό καθεστώς, το οποίο όμως λήγει στις 29 Φεβρουαρίου. Χωρίς την διάταξη θα έπρεπε να αυξηθούν από 1η Μαρτίου οι ελάχιστες προϋποθέσεις, βάσει ρύθμισης του 2018, σε τουλάχιστον 75 ένσημα για τους μισθωτούς και 3 μήνες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Διορθώνεται η αδικία που θα έφερνε η νέα αρχιτεκτονική των συντελεστών αναπλήρωσης στους υπηρετούντες σε ειδικές δυνάμεις (βατραχάνθρωποι καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές, πιλότοι, πυροτεχνουργοί κ.α.), καθώς προβλέπεται με ειδική διάταξη πως τα ποσοστά αναπλήρωσης γι’ αυτές τις ομάδες προσαυξάνονται πέραν των ποσοστών που προβλέπονται για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους κατά ποσοστό 1,5% επιπλέον για κάθε έτος μετά το 45ο. Συνεπώς η αναπλήρωση επιστρέφει γι’ αυτές τις ειδικές ομάδες στο επίπεδο του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή στο 2% κατ έτος μετά το 45ο.

    Δίνεται η δυνατότητα να λάβει σύνταξη από δικό του δικαίωμα (π.χ. σύνταξη γήρατος) ο γονέας, σύζυγος ή αδελφός ανάπηρου που είχε λάβει σύνταξη προστάτη – υποστηρικτή αλλά αυτή έχει ανασταλεί επειδή ο ανάπηρος έπιασε δουλειά ως μισθωτός ή αυτοαπασχολείται. Με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο η σύνταξη του προστάτη αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εργασία του ΑμεΑ και ταυτόχρονα ο προστάτης δεν μπορεί να λάβει σύνταξη από δικό του δικαίωμα, αν π.χ. θεμελιώνει σύνταξη γήρατος. Με τη νέα διάταξη παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από δικό του δικαίωμα εφόσον έχει ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης του προστάτη.

    Εισάγεται μεταβατική περίοδος για τους συνταξιούχους που εργάζονταν ήδη πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (πριν από 13 Μαΐου 2016), ώστε να μην χάσουν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου το 30% της σύνταξής τους. Όσοι εργάζονται ως μισθωτοί χάνουν μόνο το 70% του ποσού που υπερβαίνει τα 870 ευρώ και όσοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες χάνουν όλο το ποσό που υπερβαίνει τα 1.740 ευρώ. Η νέα διάταξη προβλέπει πως γι αυτούς, ο νέος «κόφτης» 30% από το πρώτο ευρώ θα ισχύσει από 1/1/2021 και μετά.

    Καταργείται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης ως προϋπόθεση για τη θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος εφάπαξ παροχής.

    Το εξωιδρυματικό επίδομα, το επίδομα απολύτου αναπηρίας και το επίδομα τυφλότητας εξαιρούνται από την επιβολή εισφοράς υγείας 6%

    -Καταργείται το ηλιακό όριο των 52 ετών για τους χήρους ή χήρες κατά το χρόνο του θανάτου των πρώην μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), προκειμένου για την επιχορήγησή του κατά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

    Με διάταξη νόμου – και όχι με εγκύκλιο – λύνεται οριστικά το κενό νόμου που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου στις εργαζόμενες μητέρες που αποκτούν παιδί και τις μειωμένες εισφορές τους. Η διάταξη αφορά εργαζόμενες μητέρες με έμμισθη σχέση εργασίας είτε αυτοαπασχολούμενες είτε ελεύθεροι επαγγελματίες είτε απασχολούμενες στον αγροτικό τομέα.

    Οι πολύτεκνοι και γεωργοί συνταξιούχοι προστατεύονται απόλυτα, καθώς θα απολαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους σε περίπτωση που απασχολούνται. Το εισόδημα από την εργασία τους δεν θα ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, εφόσον εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους. Οι συνταξιούχοι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωστοποιήσουν την απασχόληση τους στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ σε διαφορετική περίπτωση το πέναλτι θα είναι η επιστροφή 12 συντάξεων κι όχι 10 όπως όριζε αρχικά ο νόμος. Το ποσό της οφειλής θα μπορεί να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως του ποσού του ¼ από την κύρια σύνταξη και την επικουρική.



    ΣΧΟΛΙΑ