• Οικονομία

    «Λίφτινγκ» στις e-αποδείξεις: Ποιοι απαλλάσσονται από τα πρόστιμα και ποιοι θα πληρώσουν μισό «πέναλτι»

    • του Βασίλη Τσεκούρα
    Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Ποιες αποδείξεις έχουν έκπτωση φόρου - Νέα φορολοταρία με έπαθλα έως 100.000 ευρώ

    Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Ποιες αποδείξεις έχουν έκπτωση φόρου – Νέα φορολοταρία με έπαθλα έως 100.000 ευρώ


    Όσοι φορολογούμενοι συγκέντρωσαν λιγότερες αποδείξεις, και συγκεκριμένα πάνω από το 20% του πραγματικού εισοδήματος και κάτω από το 30% που επιβάλλει ο νόμος, το πέναλτι του φόρου θα επιβάλλεται με συντελεστή 11%.

    Σημαντικές αλλαγές στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων φέρνει η τροπολογία που θα καταθέσει σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και προβλέπει μείωση ή ακόμα και απαλλαγή από το πρόστιμο του 22% για κάθε ευρώ που λείπει από τις e-δαπάνες ενός φορολογούμενου.

    Συγκεκριμένα, όσοι φορολογούμενοι συγκέντρωσαν λιγότερες αποδείξεις και συγκεκριμένα πάνω από το 20% του πραγματικού εισοδήματος και κάτω από το 30% που επιβάλει ο νόμος, το πέναλτι του φόρου θα επιβάλλεται με συντελεστή 11%.

    Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα το 2020 ύψους 12.000 ευρώ θα έπρεπε να δαπανήσει με ηλεκτρονικό τρόπο 3.600 ευρώ. Ωστόσο, πέρυσι κατάφερε να συλλέξει ηλεκτρονικές αποδείξεις 3.000 ευρώ που αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός του. Ο εν λόγω φορολογούμενους θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 11% για τα 600 ευρώ που του λείπουν ως ηλεκτρονικές δαπάνες, δηλαδή θα καταβάλει στην εφορία πέναλτι 66 ευρώ.

    Στον αντίποδα, συνταξιούχος 67 ετών με εισόδημα 12.000 ευρώ αντί για e-αποδείξεις 3.600 ευρώ που θα έπρεπε να συλλέξει με βάση το πλαίσιο, στην φετινή φορολογική δήλωση δεν θα πληρώσει κανένα πρόστιμο ακόμα και αν δεν κατάφερε να καλύψει το όριο ηλεκτρονικών συναλλαγών.

    Σημειώνεται πως εκτάκτως όσοι φορολογούμενοι είναι πάνω από 60 ετών δεν επιβάλλεται προσαύξηση φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος. Απαλλαγή από τα πρόστιμα θα έχουν και όσοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.

    Από το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα, όπως είναι το επίδομα των 534 ευρώ ή οι ενισχύσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

    Φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ εκ των οποίων τα 1.602 ευρώ προέρχονται από το έκτακτο επίδομα λόγω αναστολής εργασίας, το ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί με e-δαπάνες θα πρέπει να είναι 10.389 ευρώ και να έχει συλλέξει αποδείξεις ύψους 3.116,7 ευρώ.

    Ωστόσο, αν έχει δαπανήσει το 20% του εισοδήματός του σε ηλεκτρονικές αγορές, δηλαδή 2.077 ευρώ, τότε θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 11%, ύψους 114,3 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ