• Οικονομία

    Λιανεμπόριο: Πώς πάρθηκε η απόφαση για Θεσσαλονίκη – Τί λένε οι ειδικοί

    • NewsRoom
    αντισώματα


    Οριστική είναι η απόφαση για το μη άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5/4 σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ.

    Η εκρηκτική αύξηση τόσο στα κρούσματα, όσο και στο ιικό φορτίο στα λύματα, οδήγησαν τους λοιμωξιολόγους να εισηγηθούν την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης από το άνοιγμα του λιανεμπορίου -που για τις υπόλοιπες περιοχές θα προχωρήσει κανονικά τη Δευτέρα.

    Σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 383 νέα περιστατικά, στην Αχαΐα τριψήφιος αριθμός με 108 νέα περιστατικά και, ομοίως τριψήφιος, στην Κοζάνη 107 νέα κρούσματα.

    Σύμφωνα με τους υγειονομικούς, η χθεσινή εφημερία ήταν η πιο δύσκολη για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στο, τρέχον, τρίτο κύμα. «Τραγική εφημερία. Ηταν η χειρότερη εφημερία για το 2021. Είχαμε 100 προσελεύσεις και 50 εισαγωγές, ενώ οι ΜΕΘ είχαν πληρότητα 100%» δήλωσε, σε δραματικό τόνο, στο OPEN, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

    Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στο ΑΧΕΠΑ, με την εφημερία να δέχεται «καταιγισμό» περιστατικών και τις ελεύθερες κλίνες να είναι ελάχιστες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η αύξηση των νοσηλειών στη Θεσσαλονίκη τον τελευταίο μήνα είναι άνω του 270%, ενώ σήμερα οι ΜΕΘ είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 90%.

    Στην κατεύθυνση του «συναγερμού» οδηγούν και τα στοιχεία από τα λύματα. Τα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

    Γιατί εξαιρέθηκαν οι τρεις περιοχές

    Σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το OPEN, οι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στην Αττική είναι μεν δύσκολη και οριακή, αλλά παραμένει σταθερή.

    Αντιθέτως, εξηγούν, σε αυτές τις τρεις περιοχές παρατηρείται μια ραγδαία επιδείνωση, που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Κατά τους ίδιους, μέσα σε διάστημα τριών ημερών εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο και τα κρούσματα και για τον λόγο αυτό οδηγήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση, η οποία κατέληξε στο «πάγωμα» του ανοίγματος. Ενδεικτικά, στην Αχαΐα παρατηρείται σταθερή πίεση στα δύο μεγάλα νοσοκομεία όπως και στα υπόλοιπα. Στο + 164% είναι οι νοσηλείες σε ένα μήνα. Στην Κοζάνη, ακόμα χειρότεροι οι αριθμοί, με αύξηση νοσηλειών κατά 221% τον τελευταίο μήνα.

    Κατά τις ίδιες πηγές του OPEN, για τις εν λόγω περιοχές, οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην επιτρέπονται ούτε οι διαδημοτικές μετακινήσεις, κάτι που δεν έγινε τελικά δεκτό.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

    Λιανεμπόριο: Αφαιρούνται και οι απαγορευτικές κορδέλες από τα ράφια των σουπερμάρκετ

    Restart στο λιανεμπόριο: Οι προσδοκίες για τη Δευτέρα και το «αγκάθι» των 20 ατόμων

    Κορονοϊός: 3232 νέα κρούσματα – 755 διασωληνωμένοι



    ΣΧΟΛΙΑ