• Οικονομία

    Κτηματολόγιο: Παράταση και στη διαδικασία διορθωτικών δηλώσεων – Σε ποιους αφορά

    κτηματολογιο

    Κτηματολόγιο


    Με παράταση προχωρούν οι προθεσμίες 19 ΟΤΑ της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών για την υποβολής διορθώσεων και ενστάσεων για τις δηλώσεις ακινήτων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, κατά το στάδιο της Ανάρτησης.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες, το Ελληνικό Κτηματολόγιο ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας της Ανάρτησης για 6 περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, για την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, που ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας για τους κατοίκους εσωτερικού, που διαμένουν στους συγκεκριμένους ΟΤΑ.

    Η νέα προθεσμία ορίζεται έως την Τετάρτη, 17 Ιουλίου, ενώ αφορά στους ιδιοκτήτες, που διαθέτουν ακίνητα στους παρακάτω ΟΤΑ:

    α) Αμφίπολης
    β) Βισαλτίας
    γ) Νέας Ζίχνης και
    δ) των Προκαποδιστριακών ΟΤΑ: Αγίου Πνεύματος, Βαλτοτοπίου, Δαφνουδίου, Εμμανουήλ Παππά, Μεσοκώμης, Μετάλλων, Μονόβρυσης, Νέου Σκοπού, Νέου Σουλίου, Παραλιμνίου, Πεθελινού, Πενταπόλεως, Τούμπας, Χρυσού, Ψυχικού του Καλλικρατικού Δήμου Εμμανουήλ Παππά.

    Επιπροσθέτως, το Ελληνικό Κτηματολόγιο ενημερώνει τους δικαιούχους ότι έχουν ήδη αποσταλεί, μέσω ταχυδρομείου, αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα, στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε πολίτη.

    Σημειώνεται ότι, κατά το στάδιο της Ανάρτησης, κάθε ιδιοκτήτης που έχει ολοκληρώσει την αρχική δήλωση του ακινήτου του, όπως ορίζει η διαδικασία, μπορεί να ελέγξει τα στοιχεία που αναρτώνται σχετικά με τις ιδιοκτησίες τους και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα ή ανακρίβειες που έχουν προκύψει κατά τη δήλωση.

    Μέσω του βήματος αυτού, διασφαλίζεται από το Κτηματολόγιο ότι η διαδικασία της κτηματογράφησης των ιδιόκτητων ακινήτων στην ελληνική επικράτεια θα ολοκληρωθεί σωστά, χωρίς λάθη, που ενδεχομένως να δημιουργήσουν πρόβλημα στην μετέπειτα λειτουργία του Κτηματολογίου. Αυτό είναι μάλιστα και το μήνυμα που επικοινωνεί το Κτηματολόγιο προς τους πολίτες, ενθαρρύνοντάς τους να προβούν στη δήλωση των ακινήτων τους και στις διορθωτικές δηλώσεις, εφ’ όσον αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου να «αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον».

    Σημειώνεται ότι, αφού ολοκληρωθεί και το στάδιο της Ανάρτησης, η διαδικασία της κτηματογράφησης περνάει στο τελικό της στάδιο, με την παραγωγή των τελικών κτηματολογικών στοιχείων και την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου, έναντι του παρόντος Υποθηκοφυλακείου.

    Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι, κατά τη διαδικασία της Ανάρτησης, κάθε δικαιούχος θα μπορεί να δει τα στοιχεία που τον αφορούν και ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, www.ktimatologio.gr στην ενότητα «e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες».

    Κάθε δικαιούχος μπορεί να δει τα στοιχεία της Ανάρτησης, είτε με τη χρήση των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιεί στις εφαρμογές taxisnet, είτε αφού δημιουργήσει τον προσωπικό του κωδικό Κτηματολογίου και εισάγει επιπλέον τα «τρία κλειδιά» που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσής του. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει τους κωδικούς taxisnet, θα δει όλα τα ακίνητα των περιοχών που βρίσκονται σε ανάρτηση και έχουν συνδεθεί με το ΑΦΜ του.

    Ηλεκτρονικά, επίσης, υποστηρίζεται η υποβολή αίτησης διόρθωσης προσωπικών στοιχείων, μέσω της ειδικής εφαρμογής «Ανάρτηση», στην ενότητα «Κτηματογράφηση» των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Απαραίτητα στοιχεία για την πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή είναι τρία «κλειδιά»: Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας, τα οποία αναγράφονται πάνω στο Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης.

    Σημειώνεται ότι τα Προσωρινά Κτηματολογικά Διαγράμματα και οι Προσωρινοί Κτηματολογικοί Πίνακες θα αναρτηθούν στα Γραφεία Κτηματογράφησης και θα παραμείνουν αναρτημένα μέχρι την 17η Ιουλίου 2019. Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση κατά των στοιχείων της Ανάρτησης στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.

    Για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος, συγκεκριμένα, η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι την 4η Μαΐου 2020. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλονται και εκπρόθεσμες δηλώσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ