• Οικονομία

    Κτηματολόγιο: Καθυστερεί σημαντικά η διαδικασία – Στα 40 εκατ. ευρώ το κόστος των παρατάσεων

    κτηματολογιο


    Μεγάλη καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ως προς την ολοκλήρωση του έργου της κτηματογράφησης είναι πιθανό να αντιμετωπίσει το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Αιτία της καθυστέρησης αυτής είναι η πολύ έντονα περιορισμένη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία, με αποτέλεσμα να δίνονται επαναλαμβανόμενες παρατάσεις που, ωστόσο, δεν αλλάζουν σημαντικά τα ποσοστά συμμετοχής.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», το Ελληνικό Κτηματολόγιο σχεδιάζει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης των ιδιοκτησιών της ελληνικής επικράτειας έως το 2021. Αυτό το σενάριο μοιάζει, ωστόσο, να απομακρύνεται, καθώς πλήθος ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να προβούν στις απαραίτητες διαδικασίες.

    Υπολογίζεται ότι, μόνο από την 1η Ιουνίου, έχουν δοθεί τέσσερις παρατάσεις από το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Στην πρώτη φάση της παράτασης, δόθηκε επιπλέον χρόνος σε οκτώ ΟΤΑ, ενώ στη δεύτερη η παράταση αφορούσε στις Περιφερειακές Ενότητες Λασιθίου, Ηλείας και Μαγνησίας. Στη συνέχεια, παράταση πήραν οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας και Αχαΐας, καθώς και 21 επιπλέον περιοχές.

    Επιπλέον, προσφάτως κατοχυρώθηκε, µε νοµοθετική ρύθµιση, η δυνατότητα παράτασης των προθεσµιών έως και 6 μήνες, µε υπουργική απόφαση. Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης αυτής, ήδη σε 18 περιοχές, η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο Ελληνικό Κτηματολόγιο παρατάθηκε για περίπου 3 µήνες, έως τις 15 Σεπτεµβρίου.

    Σημαντικό, επίσης, στοιχείο της καθυστέρησης που έχει προκύψει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» είναι ότι, πέντε από τις 32 συνολικά μελέτες κτηματογράφησης, δεν έχουν ανατεθεί ακόμη και αυτό καθώς οι ανάδοχοι έχουν προσφύγει σε δικαστική επίλυση. Οι μελέτες αυτές, συγκεκριμένα, αφορούν στις περιοχές της Κρήτης (Ρέθυμνο, Χανιά και το μισό Ηράκλειο), των Κυκλάδων, αλλά και της Θεσπρωτίας-Κέρκυρας.

    Οι ανάδοχοι, από πλευράς τους, σημειώνουν ότι, για τις συµβάσεις οι οποίες έχουν ένα συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα, είχαν ήδη δοθεί εκπτώσεις συνολικού ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, ενώ στην κτηµατογράφηση απασχολούνται περίπου 2.500 άτοµα. Συνεπώς, οι παρατάσεις πρόκειται να επιφέρουν πρόσθετα κόστη λειτουργίας.

    Στο δημοσίευμα υπολογίζεται ότι, το κόστος που προκύπτει από µια ενδεχόµενη παράταση 6 μηνών για τις 32 συµβάσεις, είναι πολύ πιθανό να αγγίξει τα 40 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, μετά τις εκπτώσεις που υποβλήθηκαν, το αρχικό κόστος των 32 μελετών φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

    Εξαιτίας αυτού του υπολογισμού κόστους, αποκλείεται το σενάριο εφαρμογής οριζόντιας 6μηνης παράτασης για όλες τις περιοχές, σύμφωνα με το υπουργείο.

    Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος των αναδοχών, Σωτήρης Λιάρος στο «Έθνος της Κυριακής», «έχουµε ενηµέρωση για τις παρατάσεις, αλλά όχι εντολή ως προς το τι θα ακολουθήσει συγκεκριµένα ως προς το ενισχυµένο προσωπικό ή τα γραφεία ενηµέρωσης των πολιτών». Επομένως, έως αυτή την ώρα, δεν υπάρχει κάποια οδηγία για επέκταση συμβάσεων ή υπογραφή συμπληρωματικών, ενώ, όπως γνωστοποίησε ο κ. Λιάρος, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται οι μελετητές να απευθυνθούν εγγράφως στον φορέα του Κτηματολογίου, προκειμένου να λάβουν σαφείς απαντήσεις για τα επόμενα βήματα.

    Επιπροσθέτως, μια παράταση ενός ή δύο μηνών δεν δημιουργεί πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κτηµατολογίου, Βύρωνα Νάκο. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «ενδεχόµενη εξάντληση του 6µήνου θα µπορούσε να πάει πίσω τις µελέτες». Όπως υποστηρίζει πάντως, ο κ. Νάκος, οι δηλώσεις δεν γίνονται με τόσο αργό ρυθμό, όσο φαίνεται, αφού, περίπου 60% των ενδιαφεροµένων έχουν κάνει την αρχική δήλωση, παίρνοντας αριθµό πρωτοκόλλου, ώστε να προσκοµίσουν σε δεύτερο χρόνο τα δικαιολογητικά.

    Παρά τις εκτιμήσεις του κ. Νάκου, το «Εθνος της Κυριακής» αναφέρει πώς το Κτηματολόγιο εκτιμά ότι η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων παραµένει σχετικά περιορισµένη ως προς την ολοκλήρωσή της, τουλάχιστον έως αυτή την ώρα. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι, από το σύνολο των δικαιωµάτων στις περιοχές, στις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη η κτηµατογράφηση, έως τώρα έχει δηλωθεί µόνο το 21,03%, ήτοι 2.651.090 δικαιώµατα από το εκτιµώµενο σύνολο των 12,6 εκατ. δικαιωµάτων σε αυτές τις περιοχές.

    Η υπουργική απόφαση που δίνει τη δυνατότητα έως και 6μηνης παράτασης είχε ως αποτέλεσμα οι ρυθμοί υποβολής δηλώσεων να μειωθούν περαιτέρω, ενώ ρόλο στην καθυστέρηση αυτή διαδραμάτισε και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος.

    Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της διαδικασίας, βάσει των παραπάνω στοιχείων, θεωρείται απίθανο το έργο της κτηματογράφησης να έχει ολοκληρωθεί έως το 2021.



    ΣΧΟΛΙΑ