Σημαντική κάμψη κατέγραψε η οικοδομική δραστηριότητα τον Μάρτιο του 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες μειώθηκαν κατά 41,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024. Η συνολική επιφάνεια μειώθηκε κατά 53,7%, ενώ ο όγκος κατά 43,3%.

Συγκεκριμένα, οι άδειες ανήλθαν σε 2.206, αντιστοιχώντας σε 404.236 τ.μ. επιφάνειας και 1.861.803 κυβικά μέτρα όγκου. Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα αντιστοιχεί στη συντριπτική πλειονότητα, με 2.194 άδειες και παρόμοια ποσοστά μείωσης, ενώ η δημόσια δραστηριότητα περιορίστηκε σε μόλις 12 άδειες, καλύπτοντας μόλις το 1,9% του συνολικού όγκου.

1

Σε επίπεδο τριμήνου (Ιανουάριος – Μάρτιος), η πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώνεται στο 29,1% σε αριθμό αδειών, 43,2% στην επιφάνεια και 33% στον όγκο, δείγμα της ευρύτερης επιβράδυνσης στον κλάδο.

Αρνητική είναι και η εικόνα στο δωδεκάμηνο Απριλίου 2024 – Μαρτίου 2025, με μείωση 3,5% στις άδειες και αντίστοιχες απώλειες σε επιφάνεια (-5,1%) και όγκο (-4,4%).

Η απότομη αυτή επιβράδυνση αναδεικνύει τις πιέσεις που δέχεται η οικοδομή, πιθανώς εξαιτίας αυξημένων κατασκευαστικών και χρηματοδοτικών κόστους, αβεβαιότητας στην αγορά και μειωμένης επενδυτικής διάθεσης.

 

Διαβάστε επίσης 

ΕΟΠΥΥ: Οι εργαζόμενοι έχασαν την μάχη στο ΣτΕ για τη διαδικασία ελέγχου του Οργανισμού

Γερμανία: Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 14,60€/ώρα έως το 2027

«Κινούμαι Ηλεκτρικά»: Σήμερα η νέα πληρωμή στους 539 δικαιούχους