• Οικονομία

    Κάθε πότε θα κάνουν rapid test οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

    Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης


    Οδηγίες για την διεξαγωγή του ενός rapid test κάθε εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους θα εκδοθούν σήμερα από το Υπουργείο Εργασίας.

    Ειδικότερα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή είναι μερικώς εμβολιασμένοι θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους με ένα rapid test την εβδομάδα.

    Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι η ημέρα κατά την οποία οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν το rapid test και να δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η επικρατέστερη ημέρα επίδειξης του rapid test των ανεμβολίαστων εργαζομένων είναι η Τρίτη με εξαίρεση αυτή την εβδομάδα που θα κληθούν να το κάνουν μέσα στην εβδομάδα.

    Κι αυτό διότι αναφέρεται στην σχετική ΚΥΑ ότι ο έλεγχος με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός 48 ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε γεγονότος για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίωσης.

    Η βεβαίωση αυτών:

    α) πρέπει να έχει εκδοθεί από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά ή φαρμακεία και

    β) να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή το διαβατήριο.

    Όλοι οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι και παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά με ειδική διάταξη της παρούσας, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

    Να σημειωθεί ότι οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. θα διενεργούν προληπτικά 1 ράπιντ τεστ την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη. Ειδικά, για την προσέλευση γι αυτή την εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο, άρα αύριο Τετάρτη 4 Μαΐου.

    Ωστόσο το υγειονομικό προσωπικό που κατόπιν αίτησής του εξαιρείται από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού υποχρεούται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

    Rapid test

    Ο διαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός για τους ανεμβολίαστους προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας.

    Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 διενεργείται έναντι αντιτίμου με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου, υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς. Στους διαγνωστικούς ελέγχους δεν προσμετρώνται οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται, ως οικειοθελής παροχή του εργοδότη, χωρίς επιβάρυνση του εργαζόμενου.

    Πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

    α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και β) όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορωνοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

    Το πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού έχει ισχύ έξι μηνών από τον πρώτο θετικό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19.

    Όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.



    ΣΧΟΛΙΑ