• Οικονομία

    Κάθε μήνα ραντεβού στην… Εφορία: Σχέδιο προπληρωμής φόρων και ΕΝΦΙΑ


    Σχέδιο προπληρωμής φόρων δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, στη βάση των όσων έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς. Συγκεκριμένα στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται η εκπόνηση μελέτης για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις με τη χρήση μάλιστα ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών θα μοιάζει με το σύστημα της μηνιαίας παρακράτησης του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που εφαρμόζεται σήμερα για τις αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων.

    Κάθε μήνα η εφορία θα εισπράττει προκαταβολικά τον ΕΝΦΙΑ αλλά και τον φόρο που αντιστοιχεί στα εισοδήματα που έχουν όχι μόνο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, αλλά και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες).

    Η εφαρμογή του νέου συστήματος προβλέπει ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο, αφού έχει ολοκληρωθεί η εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ, ξεκινά η πληρωμή του φόρου για το 2019.

    Με λίγα λόγια εάν ένας φορολογούμενος έχει για το 2018 (εκκαθάριση φόρου 2017) να πληρώσει φόρο 1.500 ευρώ και ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ θα πληρώνει κάθε μήνα 125 ευρώ για τον φόρο εισοδήματος (από 1/1/2019) και 41,6 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ. Αφού δηλαδή εξοφλήσει ως το τέλος του έτους τις πληρωμές με τις υπάρχουσες δόσεις ο κάθε φορολογούμενος θα ξεκινήσει να προκαταβάλει τον φόρο για το 2018 με βάση τα περσινά εισοδήματα. Όταν υποβληθούν και εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις 2019 για τα εισοδήματα του 2018 θα γίνει συμψηφισμός και οι υπόλοιπες δόσεις θα διαμορφωθούν ανάλογα με το νέο εισόδημα.

    Αντίστοιχα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί το νέο σύστημα και στους φόρους εισοδήματος με μεγαλύτερη ευκολία σε μισθωτούς και συνταξιούχους όπου επί της ουσίας εάν δεν υπάρχουν πρόσθετα εισοδήματα αυτό ισχύει ήδη μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου και πιο δύσκολα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τουλάχιστον στο μέτρο που αφορά την απευθείας παρακράτηση του φόρου.

    Η απευθείας παρακράτηση των φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα οδηγούσε σε αύξηση της εισπραξιμότητας, φρενάροντας παράλληλα το ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι για μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις και στον ΕΝΦΙΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΝΦΙΑ για πάντα;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άρθρο παρέμβαση: Επιτέλους ο Τσίπρας το παραδέχτηκε- Για μια ζωή ΕΝΦΙΑ



    ΣΧΟΛΙΑ