• Οικονομία

    «Καταναλώσετε λιγότερο» το μήνυμα του Eurogroup – Το «καμπανάκι» για Ελλάδα και Ιταλία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Προσωρινά και στοχευμένα μέτρα στήριξης για το 2023 προτείνει το Eurogroup για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που απειλεί με ύφεση τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

    Με την παραδοχή ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να στηρίξουν το σύνολο των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν πώς θα πρέπει να υπάρξει σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία θα συνδυαστεί με στοχευμένα μέτρα στήριξης. Ωστόσο, παραδέχονται πώς αυτά τα μέτρα θα επιβαρύνουν περισσότερο τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

    “Θα πρέπει να επιδιώξουμε να αποφύγουμε το σοκ στις τιμές της ενέργειας να προκαλέσει δευτερογενείς επιπτώσεις και να οδηγήσει σε πιο επίμονη επιτάχυνση της δυναμικής του πληθωρισμού που θα έβλαπτε τις οικονομίες μας. Ως εκ τούτου, επιδιώκουμε να απέχουμε από πολιτικές που θα ενίσχυαν τις πληθωριστικές πιέσεις”, αναφέρει το ανακοινωθέν του Eurogroup.

    Το μήνυμα στις υπερχρεωμένες χώρες

    ” Οι δημοσιονομικές πολιτικές σε όλες τις χώρες θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους” αναφέρει το Eurogroup. Στην πράξη πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις υπερχρεωμένες χώρες και κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία.

    Από τη στιγμή που τα μέτρα στήριξης απλά θα πρέπει να είναι στοχευμένη και όχι οριζόντια επιβαρύνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς το Eurogroup αναφέρει πως οι συγκεκριμένες – τουλάχιστον – χώρες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές για να μην εκτροχιαστεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος.

    Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θεωρούν “κλειδί” τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές και να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

    Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δίνονται κίνητρα στους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση τον ερχόμενο χειμώνα. Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα για κάθε 10 ευρώ αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου το κόστος για το ΑΕΠ ανέρχεται στα 500 με 600 εκατ ευρώ. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο αναγκάστηκε να αλλάξει τον τρόπο επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα καθώς το οριζόντιο μέτρο που είχε έρθει τους προηγούμενους μήνες ανάγκασε το Υπουργείο Οικονομικών να βγάλει από τα ταμεία του υπέρογκα ποσά τα οποία επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

    Άλλωστε όλα τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών-μελών που έχουν κατατεθεί στα κοινοβούλιά τους, αναμένεται να γραφτούν από την αρχή, καθώς ουδείς γνωρίζει που θα φτάσουν οι τιμές του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού και των καυσίμων έως το τέλος του έτους.

    Διαβάστε επίσης

    Σταϊκούρας στο Eurogroup: Κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για τις τιμές του φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ