F

Οικονομία

Κατ’ αρχήν συμφωνία δανειστών – Βρούτση σε εργασιακά και ασφαλιστικό

  • Αργυρώ Μαυρούλη
vroutsis βρούτσης

Γιάννης Βρούτσης,


Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, με τους επικεφαλής των δανειστών, οι οποίοι αποδέχθηκαν τις προτάσεις της νέας ηγεσίας τόσο όσον αφορά το ασφαλιστικό για την διεκπεραίωση των 470.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και τις αλλαγές στις εργασιακά που προωθούνται με το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, όπως είχε γράψει το mononews.gr.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι επόμενες μεταρρυθμίσεις που θέλει να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας και οι δανειστές έδωσαν το πράσινο φως για την άμεση υλοποίηση τους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, εκφράστηκε η ανησυχία των δανειστών για το έλλειμμα που έχει προκύψει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.  

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, έγινε εκτενής αναφορά για την πορεία ενοποίησης των ασφαλιστικών φορέων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, την απονομή των 470.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και εφάπαξ, αλλά και στα οικονομικά δεδομένα του ασφαλιστικού συστήματος.

Μάλιστα, κατά την διάρκεια των συναντήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια, οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας παρουσίασαν στοιχεία σχετικά με την πορεία της ρύθμισης οφειλών των 120 δόσεων, την αύξηση των συντάξεων χηρείας και το πόσο θα στοιχίσει αυτό, αλλά και την πορεία του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ. 

Aκόμη, ο κ. Βρούτσης παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κάνοντας αναφορά στον τρόπο κάλυψης σταδιακά του κενού των 2,6 δισ. ευρώ από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες έως το 2023.

Για την μείωση της μιας ποσοστιαίας μονάδας το 2020 θα χρειαστούν περίπου 200 εκατ. ευρώ για τον ΟΑΕ, καθώς από τις εισφορές που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι θα μειωθεί η μια  ποσοστιαία μονάδα. 

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα εκφράστηκε από τον υπουργό η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διεύρυνση των δικαιούχων μέσω του εξορθολογισμού. Στόχος είναι για τα αναπηρικά επιδόματα να εφαρμοστεί συνολικά και όχι πιλοτικά που είναι σήμερα η ηλεκτρονική καταχώρηση των δικαιούχων.

Προνοιακά επιδόματα 

Όσον αφορά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι θα επαναφέρει το όνομα του επιδόματος σε «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» και ότι ο προϋπολογισμός για την καταβολή του θα αυξηθεί το 2020 στο 1 δισ. ευρώ, έναντι 850 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για το 2019, εκ των οποίων θα απορροφηθούν τελικά 680 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο το επίδομα να αυξηθεί, τα εισοδηματικά κριτήρια να αναπροσαρμοστούν, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες), με στόχο την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αξιολόγηση όσων μεταφέρονται με τα μέσα μεταφοράς δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εκκρεμότητα παραμένει η μελέτη για την αναθεώρηση των κριτηρίων όσων απολαμβάνουν δωρεάν μετακινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές έχουν προτείνει την επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Για το  επίδομα γέννας, η  κυβέρνηση θα διαθέσει 180 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για την καταβολή επιδόματος γέννας 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά. Βάσει του σχεδιασμού, το νέο επίδομα θα είναι οριζόντιο, ενώ θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για τα ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματα. 

Εργασιακά 

Θετική ήταν η αντίδραση των δανειστών στην επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών ή ομοιεπαγγελματικών σε ειδικής κατηγορίας επιχειρήσεις, όπως επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού σκοπού και  επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως κατ’ εξοχήν επιχειρήσεις σε καθεστώς προπτωχευτικής ή παραπτωχευτικής ή πτωχευτικής διαδικασίας ή συνδιαλλαγής ή εξωδικαστικού συμβιβασμού ή εξυγίανσης.

Αλλά και στην υιοθέτηση περισσότερων κριτηρίων για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων στο σύνολο των επιχειρήσεων και την ουσιαστική κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.  


ΣΧΟΛΙΑ