Οικονομία

Καραμανλής: Αντιπλημμυρικά έργα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, με σεβασμό στο περιβάλλον

  • NewsRoom
Κώστας Αχ. Καραμανλής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Κώστας Αχ. Καραμανλής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών


Στην πορεία υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων στον Κηφισό και στον Πλατύ Ποταμό της Κρήτης αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, απαντώντας νωρίτερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη.

«Επειδή υπήρξε μια τεράστια καταστροφή στον Κηφισό, ήρθε η Κεντρική Διοίκηση μετά από εισήγηση και πρόταση της Περιφέρειας και είπε πως θα κάνει την αποκατάσταση της πολύ μεγάλης ζημιάς».

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι η σύμβαση ανάθεσης εκπόνησης της μελέτης υπεγράφη στις 4 Φεβρουαρίου του 2019, και αφορά την διευθέτηση του τμήματος του Κηφισού ποταμού από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι τον Κόκκινο Μύλο και από τον Κόκκινο Μύλο μέχρι τα έργα της Αττικής Οδού, όπου παρουσιάζονται συχνά πλημμυρικά προβλήματα, με σοβαρούς κινδύνους για τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις της περιοχής όπως απεδείχθη το 2015.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εκπονηθεί και υποβληθεί στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η υδρολογική μελέτη και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2020 η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης και γνωμοδοτήσεων.

«Εμείς ως Υπουργείο, αναμένουμε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, και όταν τις λάβουμε θα προβούμε σε όλα τα απαραίτητα βήματα για να ολοκληρωθούν τα έργα», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και πρόσθεσε ότι θα «προστατευθούν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, αλλά και το περιβάλλον, στον Κηφισό».

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως σύμφωνα με την υδρολογική μελέτη του Υπουργείου Περιβάλλοντος γίνεται σαφές ότι τα υφιστάμενα τμήματα του Κηφισού μέχρι την Αττική Οδό, σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης, αναμένεται να υπερχειλίσουν, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

«Αυτή η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ειδικά στην συγκεκριμένη περίπτωση ότι κινείται με πολύ προσεκτικά βήματα», τόνισε ο κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε ότι «ήδη τα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονται σε όλη την Ελλάδα ξεπερνάνε τα 1,5 δισ. ευρώ», σημειώνοντας ότι: «Πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή μεταξύ του να προστατέψουμε τις περιουσίες και ζωές, χωρίς όμως να κάνουμε μεγάλες παρεμβάσεις στο περιβάλλον».

Σημείωσε, μάλιστα, πως δεν μπορούν να εφαρμοστούν στον Κηφισό όσα ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, γιατί ο Κηφισός έχει πολύ μικρή διατομή, βρίσκεται εντός αστικού ιστού και ένα μεγάλο μέρος του είναι κλειστό.

«Είναι περίεργο να μας κατηγορείτε για fast track διαδικασίες. Όταν δεν κάνουμε fast track διαδικασίες λέτε γιατί πλημμυρίζουμε και θρηνούμε ανθρώπινες ζωές. Κι όταν κάνουμε fast track, μας κατηγορείτε ότι δεν τηρούμε τις διαδικασίες και ότι ξηλώνουμε ό,τι πράσινο έχει απομείνει», είπε ο κ. Καραμανλής και ενημέρωσε ότι στην μελέτη, που έχει υποβάλλει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προτείνονται μεταξύ άλλων δεντροφυτεύσεις στην παραποτάμια περιοχή κατά μήκος των έργων.

Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε το ελληνικό Κοινοβούλιο πως τα αντιλημμυρικά έργα συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε όλη τη χώρα γίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή προς το περιβάλλον. «Θέλουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον, αλλά θέλουμε να προστατέψουμε και τις περιουσίες και τις ανθρώπινες ζωές, σε μια περιοχή που είναι εξόχως προβληματική, όπως ο Κηφισός. Χρειάζονται παρεμβάσεις της πολιτείας για να αποφύγουμε τα χειρότερα», τόνισε.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης είπε ότι το τελευταίο φυσικό κομμάτι του Κηφισού κινδυνεύει να υποστεί καταστροφικές επεμβάσεις, τόσο όσον αφορά την αποψίλωση των δένδρων, αλλά και όσον αφορά την αλλοίωση της φυσικής του κοίτης, τους εκβραχισμούς και κάθε λογής εργολαβίες επεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα. «Θα μου πείτε: ‘Τι να κάνουμε; Πρέπει να σώσουμε, κύριε Αρσένη, τους ανθρώπους από τις πλημμύρες. Είχαμε πλημμύρα που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους’», συνέχισε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 για να υπογραμμίσει: «η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά αυτά που θα ισοπεδώσουν ό,τι έχει μείνει φυσικό στο Κηφισό, από Κόκκινο Μύλο μέχρι Αττική Οδό, κόστισε 1,5 εκατομμύριο ευρώ, δεν έχει επικαιροποιημένα στοιχεία. Βασίζεται σε χάρτες του 1999. Βγάζει λάθος πλημμυρική γραμμή. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν περιλαμβάνει πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα, ούτε καν πρόσφατα έργα, παραδείγματος χάρη, αυτά της διοίκησης Δούρου που στοίχισαν 9 εκατομμύρια ευρώ. Καμία από τις δημοτικές αρχές -ούτε Αχαρνές, ούτε Μεταμόρφωση, ούτε Νέα Φιλαδέλφεια- δεν έχει φέρει τη μελέτη στα δημοτικά συμβούλια έως σήμερα. Επίσης, παραβιάζει δύο οδηγίες, την Οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα 2000/60 καθώς και την Οδηγία για τις πλημμύρες 2007/60, όπως επίσης και το ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2013/249. Επίσης, παραβιάζει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μας υποχρεώνει να αποκαταστήσουμε την ελεύθερη ροή των ποταμών μέχρι το 2030, κάτι που η Κυβέρνησή σας δεν έχει καν νομοθετήσει έως σήμερα».

Εγώ δεν διαφωνώ ότι είναι τεράστιος ο πλημμυρικός κίνδυνος», συνέχισε ο Κρίτων Αρσένης και πρόσθεσε: «είναι τεράστιος ο πλημμυρικός κίνδυνος, όταν τσιμεντοποιείς και άρα το πλημμυρικό φορτίο δεν απορροφάται καθόλου και μένει όλο και γίνεται τουρμπίνα σε αυτόν τον τσιμεντένιο διάδρομο. Είναι τεράστιος ο πλημμυρικός κίνδυνος, όταν έχεις -όπως έχεις- όλα τα αμαξοστάσια των δήμων μέσα στο ευρύτερο ρέμα και γι’ αυτό περίπου έγινε το κοντέινερ που έφυγε και έφραξε το γεφυράκι στον ΗΣΑΠ. Έτσι έγινε η μεγάλη πλημμύρα του 2015 που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, όχι επειδή είχες έναν φυσικό ποταμό. Αντίστοιχα το 2019 στα συρματοκιβώτια, στο μέρος δηλαδή που είχατε επέμβει ξανά με τα συρματοκιβώτια, εκείνα διαλύθηκαν και έφραξαν τη ροή του ποταμού και δημιουργήθηκε πλημμύρα.

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονται εντελώς σε λάθος τεχνολογία και βάση, με τρόπους που έχουν ξεπεραστεί σε όλη την Ευρώπη και όμως συνεχίζετε και μας λέτε ότι δίνετε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να το κάνετε αυτό, όχι μόνο στον Κηφισό, αλλά και στην Πικροδάφνη και στο μέγα ρέμα Ραφήνας και στον Ερασίνο, σε φυσικά και προστατευόμενα ρέματα, αυτά είναι που προκαλούν τις πλημμύρες, κύριε Υπουργέ. Ανησυχώ εδώ πέρα διπλά. Ανησυχώ γι’ αυτό το έργο, για το οποίο έχει τελειώσει η δημόσια διαβούλευση και ανησυχώ γι’ αυτό το έργο τόσο όσον αφορά το τι σημαίνει καταστροφή ενός από τους τελευταίους φυσικούς υδάτινους διαδρόμους της πόλης και ανησυχώ γι’ αυτό το έργο, γιατί σημαίνει -με τον τρόπο που πάτε να το κάνετε- αύξηση του πλημμυρικού κινδύνου. Κρατήστε το αυτό, γιατί θα με θυμηθείτε στο μέλλον».

Διαβάστε επίσης:

Καραμανλής: Τρία μεγάλα έργα γίνονται πραγματικότητα στη Λέσβο – Σεβασμός στο έργο του Λιμενικού ΣώματοςΣΧΟΛΙΑ