• Οικονομία

    «Καμπανάκι» ΔΝΤ: Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα – Τι προβλέπει για ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και Ευρωζώνη


    Στην υποβάθμιση εν γένει των προβλέψεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023 προχωρά στην έκθεση του για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ, κυρίως λόγω του Ουκρανικού Πολέμου. Αντίθετα, διατηρεί σταθερή την πρόβλεψή του για το φετινό έτος.

    Ο παγκόσμιος φορέας κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» αναφέροντας πως οι συνθήκες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο.

    Το ΔΝΤ προβλέπει επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 2,7% το 2023

    Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή.

    Στην προηγούμενη έκθεση, το Ταμείο είπε ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας πιθανότατα θα συρρικνωθεί μέχρι το επόμενο έτος. «Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η ευρωζώνη θα συνεχίσουν να επιβραδύνονται», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πλέον ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,7% για το επόμενο έτος, κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Ιουλίου και αναμένει ότι το 2023 θα μοιάζει υφεσιακό για εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

    Εκτός από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κορύφωση της πανδημίας Covid-19, αυτό είναι «το πιο αδύναμο αναπτυξιακό προφίλ από το 2001», ανέφερε το ΔΝΤ στο World Economic Outlook που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

    «Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη και για πολλούς ανθρώπους το 2023 θα αισθανθεί σαν ύφεση», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, απηχώντας τις προειδοποιήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόσμια Τράπεζα και πολλούς παγκόσμιους CEO. Περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα δει δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, προειδοποιεί.

    «Ο χειμώνας του 2023 θα είναι πιθανότατα χειρότερος»

    Η ενεργειακή κρίση βαραίνει επίσης σε μεγάλο βαθμό τις οικονομίες του κόσμου, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και «δεν είναι ένα παροδικό σοκ», σύμφωνα με την έκθεση. «Η γεωπολιτική αναδιάταξη του ενεργειακού εφοδιασμού στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας είναι ευρεία και μόνιμη», προστίθεται στην έκθεση.

    «Ο χειμώνας του 2022 θα αποτελέσει πρόκληση για την Ευρώπη, αλλά ο χειμώνας του 2023 θα είναι πιθανότατα χειρότερος», ανέφερε το ΔΝΤ. Η προσέγγιση της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση είχε ανάμεικτη ανταπόκριση, εξηγεί.

    Σταθερή η εκτίμηση του ΔΝΤ για το ΑΕΠ για το 2022

    Η εκτίμησή του Ταμείου, για το ΑΕΠ, για φέτος παρέμεινε σταθερή στο 3,2%, το οποίο πάντως παραμένει  χαμηλότερο από το 6% που παρατηρήθηκε το 2021.

    Το ΔΝΤ αναμένει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα κορυφωθεί στα τέλη του 2022, αυξάνοντας από 4,7% το 2021 σε 8,8% και ότι θα «παραμείνει αυξημένος για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως».

    Ο παγκόσμιος πληθωρισμός πιθανότατα θα μειωθεί στο 6,5% το 2023 και στο 4,1% έως το 2024, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΔΝΤ. Ο οργανισμός σημείωσε τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την «ισχυρή ανατίμηση» του δολαρίου ΗΠΑ έναντι  των άλλων νομισμάτων.

    Τι προβλέπει για ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και Ευρωζώνη

    Όπως αναφέρεται και στην έκθεση, η Ευρώπη παλεύει με την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και η Κίνα είναι αντιμέτωπη με συνεχή lockdown  (εφαρμόζοντας την πολιτική του «Zero Covid») και αποδυνάμωση του στεγαστικού τομέα.

    Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ τόνισε ότι υπάρχει πιθανότητα 15% η παγκόσμια ανάπτυξη να υποχωρήσει κάτω από το 1% τελικά. Το επίπεδο αυτό θα ισοδυναμούσε ουσιαστικά με ύφεση και θα «ήταν πολύ, πολύ επώδυνο για πολλούς ανθρώπους» υπογράμμισε. «Δεν είμαστε ακόμα σε κρίση, αλλά τα πράγματα δεν φαίνονται πολύ καλά» πρόσθεσε.

    Όπως μεταδίδει το Reuters, το Ταμείο διατηρεί την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 3,2% το 2022, λόγω του μεγαλύτερου από το αναμενόμενου ΑΕΠ στην Ευρώπη, αλλά ασθενέστερη επίδοση στις ΗΠΑ, μετά από ανάπτυξη 6,0% το 2021 για την παγκόσμια οικονομία.

    Η ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος θα περιοριστεί στο 1,6% -μια υποβάθμιση 0,7 ποσοστιαίας μονάδας από τον Ιούλιο, αντανακλώντας την απροσδόκητη συρρίκνωση του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου. Το ΔΝΤ διατήρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2023 αμετάβλητη στο 1%.

    Για την Κίνα το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 3,2% για το 2022 και 4,4% για το 2023.

    Τέλος για την Ρωσία, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 3,4% το 2022 ενώ για το 2023 προβλέπει μικρή βελτίωση, με την ύφεση να περιορίζεται στο 2,3%.

    Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε πριν από τη δημοσίευση των προβλέψεων του ΔΝΤ ότι η αμερικανική οικονομία «παραμένει αρκετά ανθεκτική, ακόμη και ενόψει ορισμένων σημαντικών παγκόσμιων δυσκολιών».

    Διαβάστε επίσης

    Ανάπτυξη 1,8% για το 2023 προβλέπει το ΔΝΤ – Στο 9,2% ο πληθωρισμός φέτος

    Jamie Dimon (JPMorgan): Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να βυθιστεί σε ύφεση σε 6 έως 9 μήνες

    Bloomberg: Στενεύουν τα περιθώρια της ΕΚΤ για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ