• Οικονομία

    Υψηλότερη ανάπτυξη στην Ελλάδα «βλέπει» η Κομισιόν

    Πακέτο… παρατάσεων πριν το τέλος του έτους

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Σε νέα αναθεώρηση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να προχωρήσει στις 11 Νοεμβρίου η Κομισιόν, εκτιμώντας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υψηλότεροι και από τις τελευταίες εκτιμήσεις.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει στην δημοσιότητα τις φθινοπωρινές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τοποθετεί την ανάπτυξη του 2021 στην περιοχή του 6,3%, όταν η κυβέρνηση έχει ανεβάσει τον πήχη από την αρχική εκτίμηση του 4,8% στο 6,1%.

    Εφόσον επιβεβαιωθεί η νέα πρόβλεψη για την ανάπτυξη, δεν σημαίνει ότι προκύπτει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος για την ανακοίνωση νέων φοροελαφρύνσεων, ενώ ήδη η ακρίβεια χτυπά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και τα κόστη των επιχειρήσεων. Μάλιστα, στην εξίσωση έχει προστεθεί και ένας ακόμα πονοκέφαλος, αυτός της έξαρσης των κρουσμάτων, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως δεν προτίθεται να προχωρήσει στην επιβολή περιοριστικών μέτρων, τύπου lockdown, παρά μόνο σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο του COVID.

    Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός για το ύψους του φετινού πρωτογενούς ελλείμματος, το οποίο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου είχε τοποθετηθεί στο 7,4%, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, λόγω των νέων παρεμβάσεων που θα πρέπει να ανακοινωθούν για το κύμα ακρίβειας.

    Ήδη, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα «πακέτο» μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο η συνεχιζόμενη άνοδος στις τιμές της ενέργειας που παραμένει πάνω από τα 200 ευρώ / MWh (όταν στις αρχές του έτους ήταν λίγο πάνω από τα 90 ευρώ) υποδηλώνει πως οι τιμές στο ρεύμα θα χτυπήσουν «κόκκινο» τους επόμενους μήνες.

    Στο Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιείται ένας τεράστιος αγώνας δρόμου, προκειμένου να καταρτίσει το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Νοεμβρίου. Εκεί θα πρέπει να αποτυπωθούν όλες οι νέες παρεμβάσεις του 2022, ενώ θα φανεί αν θα δοθεί και το «κοινωνικό μέρισμα» σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως σε χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους ή και υγειονομικούς.

    Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναμένουν την έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα αποτυπώνει πολλά από τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει με φόντο τον αυξανόμενο πληθωρισμό, αλλά και τα πρόδρομα στοιχεία που θα δείξουν το ποσοστό ανάπτυξης της οικονομίας κατά το γ’ τρίμηνο του 2021, με «οδηγό» τον τουρισμό.

    Διαβάστε επίσης:

    Συμμετοχή της Ελλάδας στην Ημέρα για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα στη διάσκεψη του ΟΗΕ

    EBRD: Πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 7% φέτος

    FAO: Σε υψηλό ρεκόρ 20ετίας οι τιμές των τροφίμων τον Οκτώβριο



    ΣΧΟΛΙΑ