• Οικονομία

    Υποχρεωτικά ξεχωριστό εκκαθαριστικό για τους έγγαμους-Τα υπέρ και τα κατά για κάθε σύζυγο

    • NewsRoom


    Ξεχωριστό εκκαθαριστικό θα λάβουν φέτος από την Εφορία οι σύζυγοι, ακόμη και αν υποβάλλουν κοινή δήλωση. Αυτό ξεκαθαρίζει η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, η οποία διευκρινίζει τον τύπο και το περιεχόμενο του βασικού εντύπου Ε1.

    Η ΑΑΔΕ προχώρησε σε αυτό τον διαχωρισμό λαμβάνοντας υπόψιν τις πρόσφατες δικαστικές προσφυγές και νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων, ωστόσο πέρα από τα οφέλη για τα έγγαμα ζευγάρια, η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να οδηγήσει σε λάθη και ταλαιπωρία.

    Στα υπέρ της απόφασης για τα έγγαμα ζευγάρια, είναι σαφώς το γεγονός ότι ο καθένας θα λαμβάνει το δικό του εκκαθαριστικό, ακόμη και αν υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, χωρίς να γίνονται μεταξύ συμψηφισμοί του αποτελέσματος της εκκαθάρισης.

    Όπως αναφέρει η απόφαση «σε περίπτωση που οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των συζύγων υποβάλλονται ως κοινές, δεν απαιτείται καμία επιπλέον ενέργεια από τους συζύγους. Σε αυτή την περίπτωση διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο».

    Στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

    Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι θα εκδοθούν πάνω από 3 εκατ. επιπλέον εκκαθαριστικά ενώ οι σύζυγοι θα πρέπει να δηλώσουν δύο τραπεζικούς λογαριασμούς σε περίπτωση που το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό. Ωστόσο η απόφαση προβλέπει ότι σε περίπτωση που το έγγαμο ζευγάρι διαθέτει κοινό τραπεζικό λογαριασμό, τότε αυτός θα δηλωθεί και από τους δύο. Αν δικαιούνται και οι δυο σημαντικά ποσά επιστροφής φόρου τότε θα πρέπει και οι δυο να επισκεφθούν την εφορία για προσκόμιση δικαιολογητικών.

    Σύγχυση και λάθη όμως αναμένεται να προκαλέσουν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά καθώς θα πρέπει ο κάθε σύζυγος να φροντίσει για την εξόφληση του φόρου με τη δική του Ταυτότητας Οφειλής, ενώ το ζευγάρι εκεί που πλήρωνε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, τώρα θα είναι υποχρεωμένο να διαχειριστεί έξι.

    Κάθε σύζυγος θα εκτυπώνει το εκκαθαριστικό του στο taxisnet με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών. Εφόσον ο ένας από τους συζύγους δεν διαθέτει κωδικούς τότε θα αποκτά πρόσβαση με τους κωδικούς του άλλου συζύγου.

    Ξεχωριστές δηλώσεις

    Όσον αφορά στις χωριστές δηλώσεις, οι σύζυγοι μπορούν να υποβάλουν χωρίς να απαιτείται γνωστοποίηση στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

    Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ με τις παραπάνω μεταβολές.

    Όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στην περίπτωση που ενημερώσουν το Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. με δήλωση μεταβολής, μπορούν να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους.

    Στην περίπτωση αυτή έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους και υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι εκείνο το μέρος του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δηλώνεται ως υπόχρεος και για τα εισοδήματα του άλλου μέρους του συμφώνου συμβίωσης.

    Σε πόσες δόσεις θα καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος;

    Η εξόφληση των χρεωστικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη στο τέλος Ιουλίου η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.

    Η απόφαση σημειώνει ακόμη και για τις περιπτώσεις κοινής δήλωσης των συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο.

    Αυτό σημαίνει ότι πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου, ενώ στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

    Πότε θα κάνουμε φέτος φορολογικές δηλώσεις;

    Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η αντίστροφή μέτρηση ξεκίνησε χθες με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή για το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ιστορική απόφαση της ΑΑΔΕ: Τσουχτερά πρόστιμα και φόρος πολυτελείας στα ΙX με ξένες πινακίδες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εντολή Πιτσιλή για 25.000 φοροελέγχους – Ποιοι μπαίνουν πρώτοι στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ διάσημοι Έλληνες και Ελληνίδες για διαφημίσεις στο Instagram



    ΣΧΟΛΙΑ