• Οικονομία

    Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας – Τι περιλαμβάνει

    Αχτσιόγλου


    Υπεγράφη σήμερα, Τετάρτη 28 Μαρτίου, η νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, σύμφωνα  με ανακοίνωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

    Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την επαναρρύθμιση του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων, της επεκτασιμότητας και του καθορισμού του κατώτατου μισθού παραμένει ακόμα ανοιχτή, ωστόσο η νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας διασώζει τόσο τον θεσμό της σύμβασης όσο και τους θεσμικούς της όρους, που περιλαμβάνουν το επίδομα γάμου και τις άδειες.

    Ο ρυθμιστικός ρόλος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης παραμένει βέβαια ακόμα περιορισμένος, αφού μετά την αντικατάσταση του άρθρου 8 παρ. 1 ν. 1876/1990 μπορεί να καθορίζει πλέον μόνο τους μη μισθολογικούς όρους εργασίας για τους εργαζόμενους όλης της χώρας. Συνεπώς εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα οι ίδιοι μισθολογικοί όροι που καθορίζουν ως κατώτατο μισθό τα 586,08 ευρώ μικτά το μήνα για εργαζόμενους άνω των 25 ετών και τα 510,95 ευρώ μικτά για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.

    Ωστόσο η ΕΣΕΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της πως η υπογραφή και επιβίωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι ενδεικτική τολμηρών αποφάσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

    Εργοδότες και εργαζόμενοι επίσης έχουν αναλάβει κοινές δράσεις, όπως τη σύσταση ομάδων μελέτης για διάφορα κρίσιμα θέματα της αγοράς και της οικονομίας. Ορισμένα από αυτά είναι η επανεκκίνηση επιχειρήσεων και η διάσωση θέσεων εργασίας με αναζήτηση τεχνικής υποστήριξης και χρηματοδότησης από φορείς της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, καθώς και η χάραξη κατευθυντήριων γραμμών για αποτελεσματικές συλλογικές διαπραγματεύσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της μισθοδοσίας, η ΕΣΕΕ έχει καταθέσει ως επίσημη πρόταση την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού μετά το τέλος του 3ου δημοσιονομικού προγράμματος, σε τρία χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους, κατά το πρότυπο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων του 2008 και του 2010 (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59 €, ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39 €).

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εθνική Σύμβαση Εργασίας: Τι προνόμια συμφώνησαν να σώσουν ΓΣΣΕ και εργοδότες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πιτσιόρλας: Έως τον Ιούνιο το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις Ανώνυμες Εταιρείες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Μαύρη εργασία»: Η πρόσληψη θα «κουρεύει» το πρόστιμο έως και 80%



    ΣΧΟΛΙΑ