• Οικονομία

    ΗΠΑ: Στα ύψη ο πληθωρισμός – Ετήσια αύξηση 6,2% στις τιμές καταναλωτή τον Οκτώβριο

    • NewsRoom
    σημαία των ΗΠΑ σε κτήριο


    Ο πληθωρισμός σε ένα ευρύ φάσμα καθημερινών προϊόντων που αγοράζουν οι καταναλωτές ήταν ακόμη χειρότερος από ό,τι αναμενόταν τον Οκτώβριο, αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 30 ετών, όπως ανέφερε την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος περιλαμβάνει προϊόντα από τη βενζίνη και την υγειονομική περίθαλψη μέχρι τα είδη παντοπωλείου και τα ενοίκια, αυξήθηκε κατά 6,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι αναλυτές του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 5,9%.

    Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ αυξήθηκε 0,9%, έναντι εκτίμησης 0,6%.

    Εξαιρώντας τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,6% έναντι της εκτίμησης για 0,4%. Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός κινήθηκε με ρυθμό 4,6%, σε σύγκριση με την προσδοκία 4% και τον υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 1990.

    Οι τιμές του μαζούτ αυξήθηκαν κατά 12,3% για τον μήνα, μέρος της αύξησης 59,1% το προηγούμενο έτος. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν συνολικά κατά 4,8% τον Οκτώβριο και αυξήθηκαν κατά 30% για το δωδεκάμηνο.

    Οι τιμές των μεταχειρισμένων οχημάτων, αυξήθηκαν κατά 2,5% σε μηνιαία βάση και 26,4% για το έτος. Οι τιμές των νέων οχημάτων αυξήθηκαν κατά 1,4% και 9,8% αντίστοιχα.

    Οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν επίσης σημαντική ανάκαμψη, αυξημένες κατά 0,9% και 5,3% αντίστοιχα. Στην κατηγορία των τροφίμων, το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αυγά αυξήθηκαν συνολικά κατά 1,7% για τον μήνα και 11,9% σε ετήσια βάση.

    Σε ξεχωριστή έκθεση, το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι οι πραγματικοί μισθοί μετά τον πληθωρισμό μειώθηκαν κατά 0,5% από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, προϊόν αύξησης 0,4% στις μέσες ωριαίες αποδοχές που αντιστάθμισε το κύμα αύξησης του ΔΤΚ.

    Το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 0,5% για τον μήνα και τώρα είναι αυξημένο κατά 3,5% σε ετήσια βάση, υποδεικνύοντας περισσότερους λόγους ανησυχίας ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι πιο μεγάλος από ό,τι αναμένουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Ο ετήσιος ρυθμός είναι ο υψηλότερος από τον Σεπτέμβριο του 2019.

    «Ο πληθωρισμός επιδεινώνεται σαφώς προτού βελτιωθεί, ενώ η σημαντική άνοδος των τιμών των σπιτιών προσθέτει ανησυχητικές ενδείξεις διεύρυνσης των πληθωριστικών πιέσεων», δήλωσε η Seema Shah, επικεφαλής στρατηγικής στην Principal Global Investors.

    Τα δεδομένα έρχονται καθώς υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ και η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες πιέσεις στις τιμές είναι προσωρινές και σχετίζονται με θέματα ειδικά για την πανδημία. Αν και παραδέχθηκαν ότι ο πληθωρισμός ήταν πιο επίμονος από ό,τι περίμεναν, βλέπουν τις συνθήκες να επιστρέφουν στο φυσιολογικό το επόμενο έτος περίπου.



    ΣΧΟΛΙΑ