• Οικονομία

    ΗΠΑ: Στο 4,9% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Ανοδικά η Wall Street, πάρτι στις τεχνολογικές μετοχές

    • NewsRoom


    Οριακά χαμηλότερα κινήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, στο 4,9% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 5%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4,9% έναντι 5% τον Μάρτιο.

    Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% έναντι 0,1% τον Μάρτιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

    Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που διαμορφώνεται ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ εδώ και 2 χρόνια.

    Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,5% από 5,6% τον Μάρτιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

    Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4%, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με τον Απρίλιο.

    Ο πληθωρισμός ήταν επίμονος παρά τις προσπάθειες της Fed να μειώσει τις τιμές. Από τον Μάρτιο του 2022, η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε 10 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων συνολικού ύψους 5 ποσοστιαίων μονάδων, ανεβάζοντας τα επιτόκια αναφοράς δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 16 ετών.

    Αν και έχει μειωθεί σημαντικά από τότε που κορυφώθηκε γύρω στο 9% τον Ιούνιο του 2022, ωστόσο, εξακολουθεί να διατηρείται πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο του 2% της Fed.

    Οι βασικοί δείκτες της Wall Street ξεκίνησαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης σε θετικό έδαφος, με τον Dow Jones ωστόσο να περιορίζει την άνοδό του μετά τα πρώτα λεπτά από το άνοιγμα. Λίγο πριν τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας από το άνοιγμα της αγοράς, ο Dow Jones κινείται στις 33.610 μονάδες με άνοδο 0,14%, ο S&P 500 στις 4.141 μονάδες με άνοδο 0,5%, ενώ ο Nasdaq στις 12.317 μονάδες με άνοδο 1,13%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones ξεχωρίζουν οι τεχνολογικές Salesforce, Microsoft και Apple με κέρδη άνω του 1%. Παράλληλα, εκτός του Dow Jones ισχυρά ανοδικά κινείται η Amazon με άνοδο άνω του 3%, η Alphabet με άνοδο κοντά στο 2%, η Netflix με άνοδο 1,25%, η Tesla με κέρδη 2,8%, καθώς και η AMD η οποία κινείται κοντά στο +4%.

    Οι αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων υποχωρούν μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού με αυτή του διετούς τίτλου να κινείται στο 3,95% και αυτή του δεκαετούς στο 3,46%.



    ΣΧΟΛΙΑ