• Οικονομία

    ΗΠΑ: Νέα πτώση για τον δείκτη τιμών κατοικιών τον Οκτώβριο

    • NewsRoom


    Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησαν οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, καθώς η ζήτηση για σπίτια πλήττεται από την αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

    Ο εθνικός δείκτης τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case Shiller υποχώρησε κατά 0,5% τον Οκτώβριο, σε μηνιαία βάση, ενώ σε επίπεδο έτους οι τιμές σημείωσαν άνοδο 8,6% επιβραδύνοντας σημαντικά από το 10,4% του Σεπτεμβρίου. Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ο δείκτης τιμών κατοικιών υποχώρησε τον Οκτώβριο κατά 0,3% έναντι του Σεπτεμβρίου.

    Αντίστοιχα, ο δείκτης τιμών κατοικιών της Federal Housinh Finance Agency υποχώρησε σε επίπεδο έτους στο 9,8% από 11,1% τον Σεπτέμβριο, ενώ σε επίπεδο μήνα παρέμεινε σταθερός.

    Η αμερικανική αγορά κατοικίας έχει πληγεί από τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα οποία συνεχίζουν να κινούνται άνω του 6%, την ώρα που και το απόθεμα κατοικιών προς πώληση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

    “Καθώς η Federal Reserve συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια, η χρηματοδότηση στεγαστικών δανείων συνεχίζει να αποτελεί αντίθετο άνεμο για τις τιμές των κατοικιών”, σημειώνει ο Craig J. Lazzara, διευθύνων σύμβουλος της S&P DJI.

    “Δεδομένων των συνεχιζόμενων προσδοκιών για ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, οι τιμές μπορεί κάλλιστα να συνεχίσουν να αποδυναμώνονται”, πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στη δημοσιότητα η έκθεσή της για τις fintech – Τι προτείνει

    Γερμανία: Πληροφορίες για την Ουκρανία φέρεται να παρέδιδε στη Ρωσία ύποπτος για κατασκοπεία



    ΣΧΟΛΙΑ