• Οικονομία

    ΗΠΑ: Μείωση 7,6% στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το γ’ τρίμηνο

    • NewsRoom
    Τζάνετ Γέλεν: Απειλή για την ανάπτυξη η μετάλλαξη Δέλτα

    Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ


    Μικρότερο εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια ήταν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του 2023, εν μέσω αυξανόμενων εξαγωγών πετρελαίου, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο μετρά τη ροή αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων προς και από τη χώρα, συρρικνώθηκε κατά 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 7,6%, στα 200,3 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο τρίμηνο.

    Αυτό ήταν το μικρότερο από το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

    Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στα 196,0 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Σημειώνεται ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αντιπροσωπεύει το 2,9% του ΑΕΠ, το μικρότερο μερίδιο από το πρώτο τρίμηνο του 2021 και μειωμένο από 3,2% το δεύτερο τρίμηνο.

    Το έλλειμμα κορυφώθηκε στο 6,3% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2005.

    Σύμφωνα με το Reuters, oι ΗΠΑ είναι πλέον καθαρός εξαγωγέας αργού πετρελαίου και καυσίμων. Αν και το έλλειμμα παραμένει μεγάλο, δεν έχει καμία επίδραση στο δολάριο δεδομένης της ιδιότητάς του ως αποθεματικού νομίσματος.

    Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 19,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε 516,4 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω του πετρελαίου και των συναφών προϊόντων.

    Παράλληλα, οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 252,2 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς η αύξηση των προσωπικών ταξιδιών αντιστάθμισε εν μέρει τη μείωση των τεχνικών, εμπορικών και άλλων επιχειρηματικών υπηρεσιών.

    Επιπλέον, οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε 777,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενισχυμένες από επιβατικά αυτοκίνητα, άλλα ανταλλακτικά και αξεσουάρ.

    Αυτό αντιστάθμισε εν μέρει τη μείωση των εισαγωγών μη νομισματικού χρυσού.

    Τέλος, οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε 176,0 δισεκατομμύρια δολάρια, αντανακλώντας τη μείωση των θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών.

    Διαβάστε επίσης: 

    Επίδομα Θέρμανσης: Πληρώνεται αύριο η πρώτη δόση σε 763.307 δικαιούχους – Τα εισοδηματικά κριτήρια

    Τουρισμός: Στα 24 δισ. ευρώ τα συνολικά έσοδα του 2022 – Κρίσιμα στοιχεία στην Ετήσια Έκθεση ΙΝΣΕΤΕ

    Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς από την ευρωζώνη



    ΣΧΟΛΙΑ