• Οικονομία

    ΗΠΑ: Υποχώρηση του πληθωρισμού έδειξε και ο “προτιμώμενος” δείκτης της Fed

    • NewsRoom
    Πληθωρισμός


    Την πτωτική πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τα στοιχεία για τον δείκτη προσωπικών δαπανών, στον οποίο δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα η ομοσπονδιακή τράπεζα για την μέτρηση των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία.

    Ειδικότερα, ο δείκτης προσωπικών δαπανών (Personal Consumption Expenditures – PCE) επιβράδυνε στο 5,5% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο από το 6,1% του Οκτωβρίου.

    Πάντως, η αγορά ανέμενε ελαφρώς μεγαλύτερη μείωση, στο 5,3%.

    Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης επιτάχυνε κατά 0,1% έναντι του 0,4% που είχε προηγηθεί και της πρόβλεψης των αναλυτών για αύξηση με ρυθμό 0,3%.

    Στο πιο στενό μέρος του δείκτη, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και στο οποίο εστιάζει η Fed, ο δομικός PCE επιβράδυνε στο 4,7% ετησίως όπως περίμεναν οι αναλυτές, από το 5% του Νοεμβρίου.

    Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε με μικρότερο ρυθμό από ό,τι τον Οκτώβριο, με +0,2% έναντι +0,3% επίσης σύμφωνα με τις προβλέψεις.

    Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γίνει γνωστό στις αρχές του μήνα, ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή επιβράδυνε επίσης στο 7,1% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο από το 7,7% του Οκτωβρίου, την ώρα μάλιστα που η αγορά περίμενε μικρότερη επιβράδυνση στο 7,3%.

    Αύξηση 0,1% στις δαπάνες

    Η έκθεση του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης ανέφερε επίσης τα στοιχεία για το προσωπικό εισόδημα τις καταναλωτικές δαπάνες Νοεμβρίου.

    Το εισόδημα του μέσου Αμερικανού αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τον ρυθμό του πληθωρισμού. Ωστόσο, οι καταναλωτές δεν συνέχισαν τις αγορές, με τις δαπάνες να αυξάνονται κατά μόλις 0,1% τον Νοέμβριο.

    Τόσο τα έσοδα όσο και οι δαπάνες αναμενόταν να αυξηθούν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, σε σύγκριση με το +0,7% και +0,8%, αντίστοιχα, που είχαν παρουσιάσει τον Οκτώβριο.

    Η υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών αποδίδεται στη συνεχιζόμενη μείωση των αγορών αγαθών, που υποχώρησαν κατά 0,6% τον Νοέμβριο, αν και οι δαπάνες για υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 0,3%.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης: Τις 3.000 πλησιάζουν τα προϊόντα στο καλάθι του Αη Βασίλη

     



    ΣΧΟΛΙΑ