Οικονομία

ΗΠΑ: Εξετάζουν το ενδεχόμενο να μπλοκάρουν τη δυνατότητα της Μόσχας να πληρώσει αμερικανούς επενδυτές με ρωσικά ομόλογα

σημαία των ΗΠΑ σε κτήριο

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μπλοκάρουν τη δυνατότητα της Ρωσία να πληρώσει τους αμερικανικούς επενδυτές που έχουν ρωσικά κρατικά ομόλογα, μετά τη λήξη της προθεσμίας την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται έτοιμη να κάνει τη συγκεκριμένη κίνηση που θα οδηγήσει την Ρωσία κοντά στο καθεστώς χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η κίνηση είναι υπό εξέταση, με την κυβέρνηση να μελετά όλες τις επιλογές για να εντείνει την πίεση στον Πούτιν.

Το γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να μην ανανεώσει την εξαίρεση, στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, για την πληρωμή ξένων ομολογιούχων. Η εξαίρεση αυτή ισχύει μέχρι τις 25 Μαΐου και, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν πρόκειται να ανανεωθεί.

Οι κυρώσεις της Δύσης απαγορεύουν τις συναλλαγές με το υπουργείο Οικονομικών, την κεντρική τράπεζα και το Ταμείο Εθνικού Πλούτου της Ρωσίας. Ωστόσο το γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είχε δώσει προσωρινή εξαίρεση για τους ομολογιούχους.

Μετά τη λήξη της ισχύος αυτής της εξαίρεσης, στις 25 Μαΐου, η Ρωσία θα έχει ακόμη πληρωμές ομολόγων σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσικό ΥΠΟΙΚ: Στο 7,8% υπολογίζει την ύφεση του 2022

Απειλεί ξανά η Ζαχάροβα: «Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ λύνει τα χέρια της Ρωσίας»ΣΧΟΛΙΑ