• Οικονομία

    Υπ. Οικονομίας: Στον εξωδικαστικό και τα χρέη του 2018

    • NewsRoom
    Γιάννης Δραγασάκης

    Γιάννης Δραγασάκης


    Στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα μπορούν να υπαχθούν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων και του 2018, χάρη σε  τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας που κατατέθηκε στη βουλή.

    Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε προαναγγελθεί εδώ και αρκετές μήνες, ωστόσο κατατέθηκε τελικά λίγες μέρες πριν της ευρωεκλογές. Σύμφωνα με την τροπολογία , η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στον εξωδικαστικό για τα χρέη του 2018 δεν θα αφορά μόνο όσες υποβληθούν από εδώ και στο εξής αλλά και αυτές που έχουν υποβληθεί ήδη, με την υποχρέωση, βέβαια, της επανυποβολής της αίτησης της επιχείρησης.

    Η τροπολογία προβλέπει την επέκταση έως την 31η Μαΐου του 2019 της δυνατότητας για την προσκόμιση βεβαίωσης οφειλών στις εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη που υποβλήθηκαν μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του 2019.

    Παράλληλα, προβλέπεται ότι η εξόφληση εκ μέρους της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας των υποχρεώσεων που απορρέουν από καταπτώσεις εγγυήσεων υπέρ πιστωτικών ιδρυμάτων λόγω της καθυστερημένης καταβολής της σχετικής εγγυοδοτικής υποχρέωσης γίνεται χωρίς επιβαρύνσεις, ιδίως τόκους υπερημερίας. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι εκκρεμείς αγωγές πιστωτικών ιδρυμάτων κατά της εν λόγω τράπεζας εκ των οποίων δεν έχουν εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ