• Οικονομία

    Ιαπωνία: Έτοιμη να προσφέρει 30 δισ. δολάρια στην Αφρική

    • NewsRoom
    Fumio Kishida, πρωθυπουργός Ιαπωνίας

    Fumio Kishida, πρωθυπουργός Ιαπωνίας


    Την ετοιμότητά της να στηρίξει την ανάπτυξη της Αφρικής με 30 δισ. δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια δηλώνει  η  Ιαπωνία.

    Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα  δήλωσε από την Τυνησία πως η Ιαπωνία επιθυμεί μια στενότερη συνεργασία με τις χώρες της Αφρικής, σε μια περίοδο έντονων αλλαγών  μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Η κυβέρνηση του Τόκιο, ανέφερε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, θα εργαστεί για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της Αφρικής ενόψει της παγκόσμιας έλλειψης σιτηρών. Ο Κισίντα συμμετείχε μέσω βίντεο στη σύνοδο κορυφής Ιαπωνίας-Αφρικής, καθώς δεν μπορούσε να ταξιδέψει καθώς βρέθηκε θετικός στην Covid-19.

    «Εάν εγκαταλείψουμε μια κοινωνία βασισμένη σε κανόνες και επιτρέψουμε μονομερείς αλλαγές του status quo με τη βία, ο αντίκτυπος αυτού θα επεκταθεί όχι μόνο στην Αφρική, αλλά σε όλο τον κόσμο», είπε ο Κισίντα.

    Ο Κισίντα ανέφερε πως  ότι τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια θα παραδοθούν σε τρία χρόνια, υποσχόμενος μικρότερα ποσά για την επισιτιστική ασφάλεια σε συντονισμό με την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης.

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας επικαλέστηκε τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών Yoshimasa Hayashi ότι η Ιαπωνία χορηγεί στην Τυνησία 100 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας.

    Η σύνοδος έδωσε στον Τυνήσιο πρόεδρο Kais Saied τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μια διεθνή πλατφόρμα, αμέσως μετά την διεύρυνση των εξουσιών του, οι οποίες κατοχυρώθηκαν επίσημα μέσω συνταγματικού δημοψηφίσματος, μια κίνηση που οι επικριτές του αποκαλούν πραξικόπημα.

    Μιλώντας την Παρασκευή σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα ομόλογό του, ο Τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών Othman Jerandi τόνισε επανειλημμένα τη δέσμευση της Τυνησίας στη δημοκρατία, η οποία αμφισβητήθηκε από τους επικριτές του Saied.

    Η σύνοδος κορυφής έχει πυροδοτήσει μια διαμάχη μεταξύ Τυνησίας και Μαρόκου, η οποία εξοργίστηκε από την απόφαση του Saied να καλέσει το κίνημα Polisario που επιδιώκει την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, μια περιοχή που το Ραμπάτ θεωρεί δική του.



    ΣΧΟΛΙΑ