• Οικονομία

    Ιαπωνία: Έκτακτο πακέτο 103 δισ. δολαρίων κατά του πληθωρισμού

    • NewsRoom
    Φούμιο Κισίντα Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

    Φούμιο Κισίντα Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας


    Την Τρίτη ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανέφερε για έκτακτο πακέτο ύψους 103 δισ. δολαρίων για την άμβλυνση του οικονομικού πλήγματος που έχει επιφέρει η εκτίναξη του κόστους πρώτων υλών στην Ιαπωνία.

    Ο Κισίντα, δέχεται πιέσεις να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες εν όψει των εκλογών για την Άνω Βουλή της χώρας που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, θέτοντας ουσιαστικά την Ιαπωνία σε διαφορετικό δρόμο από πολλές άλλες δυτικές οικονομίες οι οποίες σταδιακά άρουν τα μέτρα στήριξης που έλαβαν λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού.

    Το πακέτο “ανακούφισης” ύψους 13,2 τρισ. γεν (103 δισ. δολαρίων), το οποίο θα χρηματοδοτηθεί κυρίως μέσω της δέσμευσης αποθεμάτων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, θα περιλαμβάνει σταδιακά βήματα αντιμετώπισης του άμεσου πλήγματος από την αύξηση των τιμών, όπως επιδοτήσεις προς χονδρεμπόρους βενζίνης και καταβολή μετρητών σε χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά με παιδιά.

    Από το συνολικό ποσό του πακέτου, οι άμεσες κρατικές δαπάνες θα ανέλθουν στα 6,2 τρισ. γεν., ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αφορά έμμεσες δαπάνες όπως δανεισμό του ιδιωτικού τομέα.

    Η κυβέρνηση θα καταρτίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα τεθεί προς ψήφιση στην τρέχουσα συνεδρίαση του κοινοβουλίου προκειμένου να αναπληρώσει τα αποθεματικά και να διασφαλίσει κεφάλαια για την αντιμετώπιση τυχόν νέων κυμάτων του κορονοϊού ή την παρατεταμένη διατήρηση των τιμών των καυσίμων σε υψηλά επίπεδα.

    Όπως τόνισε ο Κισίντα,

    Πρέπει να αποτρέψουμε τη διατάραξη του ρυθμού ανάκαμψης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας από την πανδημία από την αύξηση του κόστους των καυσίμων και των πρώτων υλών".

    Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι πέραν του πακέτου ανακούφισης, η κυβέρνηση θα εκπονήσει μετά τις εκλογές για την Άνω Βουλή ένα “ολοκληρωμένο” πακέτο μέτρων που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την αλλαγή της ιαπωνικής κοινωνίας.

    Το πακέτο αυτό θα έχει στόχο να βοηθήσει την Ιαπωνία να καταστεί μια κοινωνία ανθρακικά ουδέτες, ενώ θα περιλαμβάνει και μέτρα για την προώθηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που εστιάζει στην αναδιανομή του πλούτου.

    “Πρέπει να ενεργήσουμε προληπτικά, κοιτάζοντας το μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο μέλλον”, ανέφερε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

    Διαβάστε επίσης

    Φούμιο Κισίντα: Συνάντηση με τον Μόντι για να τονίσει την σημασία ενότητας ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ