• Οικονομία

    Η περίεργη φημολογία για Alpha & Πειραιώς, τα καλά λόγια των συνδικαλιστών για Καραβία & Μεγάλου και ο παχυλός μισθός του Μπουτάρη

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Η περίεργη φημολογία για Alpha Βank & Τράπεζα Πειραιώς, τα καλά λόγια των συνδικαλιστών για Καραβία & Μεγάλου και ο παχυλός μισθός του Μπουτάρη

    Η κυβέρνηση και οι φημολογίες

    Μια περίεργη φήμη έκανε χθες τον γύρο της αγοράς και μάλιστα μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και υπουργών. Η φήμη ανάφερε ότι οι διοικήσεις Alpha Bank και Πειραιώς συζητούν μεταξύ τους, περί ενδεχόμενης συγχώνευσης. Λοιπόν η στήλη ρώτησε και έμαθε: Δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε. Καμία κουβέντα μεταξύ των δυο τραπεζών.  Ο κάθε ένας κάνει την δουλειά του. 

    Ανανέωση της θητείας Πιτσιλή

    H κυβέρνηση ανανέωσε για μια ακόμη 5ετία – έως το 2025 – την θητεία του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή. Ήδη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η σχετική απόφαση. 

    Η κρίση που υπήρξε τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης μεταξύ των δύο πλευρών ξεπεράσθηκε και σε αυτό συνέβαλλαν και οι δανειστές, οι οποίοι εκτιμούν το έργο του επικεφαλής της Αρχής. 

    Την Παρασκευή τα σπουδαία από την Fitch

    Στις 24 Ιανουαρίου, την προσεχή Παρασκευή, οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένεται να προχωρήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας και να δώσει μια ακόμη βαθμίδα αξιοπιστίας στα ελληνικά ομόλογα… 

    Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν πως και πως την αναβάθμιση καθώς θα είναι η πρώτη σοβαρή μιας και θα βγάλει τα ελληνικά ομόλογα από την κατηγορία των σκουπιδιών… 

    Μετά από αυτό η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με ομόλογα μακράς διάρκειας… Μαθαίνω ότι στόχος είναι η έκδοση 15ετούς… Η αναβάθμιση θα στηρίξει σημαντικά και το έργο των τραπεζιτών όσον αφορά στον Ηρακλή…

    Jumbo: Ενώπιον των μετόχων αύριο Τρίτη ο Απόστολος Βακάκης

    Οι ξένοι μέτοχοι – και όχι μόνο – που έχουν τοποθετηθεί στην μετοχή της Jumbo ΜΠΕΛΑ 2,87% 27,26 έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό να αντιδρούν και ζητούν από τον ισχυρό αφεντικό της εταιρείας να διανείμει μεγαλύτερο μέρισμα. 

    Τις προηγούμενες εβδομάδες η fidelity πούλησε ένα ποσοστό ενώ ο Βακάκης υποστηρίζει ότι η εταιρεία πρέπει να κρατά σημαντικό μαξιλάρι αποθεματικών.

    Επίσης, ο επιχειρηματίας με μια κίνηση ματ έβγαλε από τον λήθαργο τον νόμο που επιτρέπει τα καταστήματα να είναι ανοικτά τις Κυριακές από τον Μάιο μέχρι το Φθινόπωρο δίνοντας τον τόνο στην αγορά του λιανεμπορίου.

    Αύριο, λοιπόν, ο Βακάκης θα βρεθεί ενώπιον των μετόχων στην γενική συνέλευση και η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον το τι θα ειπωθεί… 

    Η Εθνική βγάζει στο σφυρί το οινοποιείο του Κώστα Μπουτάρη

    Για τις 22 Ιανουαρίου – την Τετάρτη δηλαδή – έχει προγραμματισθεί ο πλειστηριασμός 3 οικοπέδων – το ένα έχει και ένα οινοποιείο – της εταιρείας «Ι. Μποτάρης & Υιός Οοινοποιητική», η οποία ανήκει στον Κώστα Μπουτάρη, αδελφό του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης.

    Τα προς πλειστηρίαση οικόπεδα βγαίνουν στο σφυρί – το ένα με το οινοποιείο με πρώτη τιμή τα 50.000 ευρώ, τα άλλα για 36.000 ευρώ και 3.500 ευρώ – από την Εθνική Τράπεζα και βρίσκονται στην Νεμέα.

    Ο επιχειρηματίας από το 2017 που ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες, στις οποίες χρωστά κόκκινα δάνεια 20 εκατ ευρώ, δεν έχει, όπως πληροφορούμαι κάνει και πολλά από αυτά που είχε δεσμευθεί μέσω του πλάνου αναδιάρθρωσης του δανεισμού του. 

    Κι αυτό προκαλεί την έντονη αντίδραση των τραπεζών… σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη πουλήσει την βίλα της Υδρας. 

    Οι τραπεζίτες λένε – πίσω από κλειστές πόρτες-  ότι εξακολουθεί να αμείβει τον εαυτό του ως επικεφαλής της εταιρείας με παχυλό μισθό.  

    Ο Κώστας έχει κι ένα δάνειο 10 εκατ. ευρώ – στεγαστικό – με το οποίο απέκτησε την έπαυλη που διαμένει στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς.

    Τα καλά λόγια για Καραβία, Μεγάλου και Νανόπουλο 

    Όλες οι διοικήσεις της Eurobank, υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα των εργαζομένων της τράπεζας, ανέφερε στο περιθώριο της συνέντευξης που έδωσε στο mononews.gr o πρόεδρος του αντιπροσωπευτικού Συνδικάτου της τράπεζας κ. Στάθης Χαρίτος. Αναφερόμενος φυσικά στο νυν CEO της τράπεζας Φωκίωνα Καραβία. 

    Θυμήθηκε ακόμα τη στάση που κράτησε ο κ. Χρήστος Μεγάλου το 2013, όταν εν μέσω κρίσης, η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψε η ΟΤΟΕ, προέβλεπε μείωση 6% στις μηνιαίες αποδοχές και κατάργηση ου επιδόματος ισολογισμού (1 επιπλέον μισθός το χρόνο).

    Τότε, μας είπε ο κ. Χαρίτος, ο κ. Μεγάλου (ως CEΟ της Eurobank εκείνη την εποχή) συμφώνησε με την πρόταση του Συνδικάτου και η μείωση του 6% δεν έγινε ποτέ. Ήταν η μόνη τράπεζα που δεν εφάρμοσε τη μείωση του 6%. Το επίδομα ισολογισμού καταργήθηκε, διότι ήταν θεσμικό και το καταργούσε η κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ. 

    «Η συνεργασία μας με τον κ. Μεγάλου, υπήρξε άψογη και μάλιστα μέσα στην καρδιά της κρίσης», μας είπε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται οτι σήμερα ο κ. Μεγάλου είναι επικεφαλής στην Τράπεζα Πειραιώς. 

    Αναφορά όμως έκανε και στη μακροβιότερη διοίκηση της τράπεζας, αυτή του κ. Νίκου Νανόπουλου. Η Eurobank, που ήταν  ένα μικρό «μαγαζί» επί διοίκησης Νανόπουλου  προχώρησε σε 7 συγχωνεύσεις τραπεζών –αναίμακτα- και μεγάλωσε τη θέση της.

    Και πάντα, λέει ο κ. Χαρίτος είχα την τύχη ως πρόεδρος του Union Eurobank,   οι διοικήσεις της Eurobank να «ακούνε» τα αιτήματα του συνδικάτου  και να διαφυλάσσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων.

    Χαμός στη Ναυτεμπορική 

    Κακός χαμός επικρατεί στην εφημερίδα Ναυτεμπορική με τους εργαζόμενους να ετοιμάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις αν δεν πάρουν κανά ευρώ. Ο χρόνος που κέρδισαν οι αδελφές Αθανασιάδη – οι εκδότριες – τελειώνει και σύντομα θα ξεκινήσει ο χορός των μνηστήρων. 

    Ενισχύεται Τράπεζα 

    Για τέλος να σας πούμε ότι ενισχύεται το γραφείο τύπου τράπεζας με νέο αίμα. Νεότερα σε λίγες ημέρες.   

     



    ΣΧΟΛΙΑ