• Οικονομία

    Δημόσιο: Χάνει έσοδα από τον ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλα κερδίζει απο ΦΠΑ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών (Φόβοι για πληθωρισμό πάνω από 11,5% το Μάιο - «Καίνε» οι τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα)

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Οι αριθμοί αποκαλύπτουν πάντα την αλήθεια πίσω από έναν φόρο ή ένα μέτρο. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις αρκεί η… οπτική που θα διαβάσει κανείς τα νούμερα.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο… πολυσυζητημένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, τον οποίο τόσο οι πρατηριούχοι όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να μειωθεί.

    Τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού κατά το α’ εξάμηνο του 2022 δείχνουν ότι τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα καύσιμα ήταν μειωμένα κατά 149 εκατ. ευρώ, δηλαδή αντί του στόχου για 2,059 δισ. ευρώ, στα κρατικά ταμεία μπήκαν 1,91 δις ευρώ.  Αντιθέτως, τα έσοδα από ΦΠΑ  στα καύσιμα ήταν αυξημένα κατά 216 εκατ. ευρώ, καθώς το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022 ανήλθαν στα 1,17 δισ.ευρώ έναντι των 953 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

    Με βάση αυτά τα στοιχεία η εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα έχει οδηγήσει σε καθίζηση του ΕΦΚ, ωστόσο τη «χασούρα» για τα κρατικά ταμεία καλύπτουν τα αυξημένα έσοδα του ΦΠΑ.

    Ωστόσο, υπάρχει και μια δεύτερη «ανάγνωση», η οποία μπορεί να αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους πίνακες των στοιχείων του προϋπολογισμού, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εκτόξευση των τιμών.

    Με άλλα λόγια, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 στα κρατικά ταμεία είχαν μπει από τον ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα 1,74 δις ευρώ και το ίδιο διάστημα φέτος εισέρρευσαν 1,91 δισ. Για το σύνολο του έτους στον προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί έσοδα από τον ΕΦΚ ύψους 4,17 δισ. ευρώ, ενώ για ολόκληρο το 2021 είχαν μπει στα κρατικά ταμεία 3,94 δις ευρώ, δηλαδή έχουν υπολογιστεί επιπλέον έσοδα σε σχέση με πέρυσι ύψους 330 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα από τον ΕΦΚ είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι κατά 172 εκατ. ευρώ.

    Αντίστοιχη ανάγνωση μπορεί να γίνει και με τον ΦΠΑ στα καύσιμα. Από τα 719 εκατ. ευρώ το περσινό πρώτο εξάμηνο, το ίδιο διάστημα φέτος ανήλθαν στα 1,17 δις, δηλαδή 451 εκατ. ευρώ περισσότερα. Μάλιστα, στον προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ στα καύσιμα 1,96 δις ευρώ, όταν πέρυσι μπήκαν στον «κορβανά» του κράτους 1,75 δις ευρώ. Δηλαδή, έχουν υπολογιστεί παραπάνω έσοδα 210 εκατ. ευρώ.

    Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι η σύγκριση σε σχέση με πέρυσι πραγματοποιείται με βάση τελείως διαφορετική βάση, δηλαδή τις τεράστιες αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων επί των οποίων επιβάλλεται ο ΕΦΚ στα καύσιμα των 0,70 ευρώ το λίτρο, αλλά και ο ΦΠΑ στην τελική τιμή.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος δίνουν δημοσιονομικές ανάσες στον προϋπολογισμό

    Fuel Pass 2: Ανοίγει έως το τέλος της εβδομάδας – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι



    ΣΧΟΛΙΑ