• Οικονομία

    Οι δημοσιονομικές “ανάσες” του προϋπολογισμού – Γιατί δεν θα δοθούν φέτος νέα μέτρα στήριξης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Νέα υπέρβαση των εσόδων στο 10μηνο του έτους αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού που θα δώσει στη δημοσιότητα το μεσημέρι το Υπουργείο Οικονομικών.

    Υπενθυμίζεται πως στο εννεάμηνο τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα σε σχέση με το στόχο κατά 4,9 δις ευρώ, ενώ καταγράφηκε οριακό πρωτογενές πλεόνασμα.

    Η θετική πορεία του προϋπολογισμού όμως, δεν οδηγεί σε νέα μέτρα στήριξης εντός του 2022. Όπως τονίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα όλες οι εξαγγελίες των προηγούμενων μηνών, καθώς δεν έχει πληρωθεί το αυξημένο επίδομα θέρμανσης και δεν έχει καταβληθεί η νέα επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά. Και οι δύο πληρωμές αναμένεται να γίνουν πριν τα Χριστούγεννα.

    Ωστόσο, η συνεχής υπέρβαση των φορολογικών εσόδων θα μπορούσε θεωρητικά να φέρει νέα μέτρα στήριξης, όπως για παράδειγμα μια παρέμβαση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης ή της βενζίνης που παραμένουν σε επίπεδα άνω των 2 ευρώ το λίτρο, πιέζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

    Ο σχεδιασμός για το 2023

    Φαίνεται πως το Υπουργείο Οικονομικών κρατά δημοσιονομικές “δυνάμεις” για το 2023, ένα έτος που προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολο και είναι γεμάτο με αβεβαιότητες. Με δεδομένο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,7% που προβλέπεται για του χρόνου (όπως έχει ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) δεν δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα όποια έξτρα κονδύλια κατά το επόμενο έτος.

    Μάλιστα, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πώς το “καλάθι” των κρατικών ταμείων θα γεμίσει ακόμα περισσότερο στις αρχές του νέου έτους τόσο από τα υπερέσοδα της φορολόγησης των παροχών όσο και των διυλιστηρίων.

    Στα “σκαριά” νέα επιταγή ακρίβειας

    Μάλιστα, στο σχεδιασμό των επόμενων μηνών δεν αποκλείεται η διανομή μιας ακόμα επιταγής ακρίβειας, με μοντέλο “Fuel Pass”. Δηλαδή, ένα voucher το οποίο θα λάβουν κυρίως ευάλωτα νοικοκυριά για την αγορά προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ, αφού οι τιμές στα ράφια ανεβαίνουν συνεχώς και όλες οι εκτιμήσεις μιλούν για συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Άλλωστε, το μέτρο με το “καλάθι του νοικοκυριού” δεν στοχεύει στη μείωση των τιμών, αλλά στη συγκράτηση των αυξήσεων για όσα προϊόντα περιλαμβάνονται σε αυτό.

    Διαβάστε επίσης

    Αναθεωρούνται οι στόχοι του προϋπολογισμού – Τα περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης



    ΣΧΟΛΙΑ