• Οικονομία

    Οι Αργεντινοί απέσυραν καταθέσεις 1 δισ. δολ. μέσα σε έναν μήνα

    Πηγή: Pixabay

    Πηγή: Pixabay


    Καταθέσεις πάνω από το 1 δισ. δολαρίων απέσυραν από το τραπεζικό σύστημα της χώρας τους οι Αργεντίνοι, από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Απριλίου.

    Οι Αργεντίνοι προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, καθώς εξαπλώνονται οι φήμες για ενδεχόμενη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

    Οι καταθέσεις μειώθηκαν από σχεδόν 16,4 δισ. δολάρια στις 20 Μαρτίου σε λίγο κάτω από 15,3 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος Απριλίου, σημειώνοντας πτώση 6,7%, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

    Υπενθυμίζεται ότι στην Αργεντινή, μετά από δεκαετίες νομισματικών κρίσεων και καλπάζοντος πληθωρισμού, οι λογαριασμοί όψεως διατηρούνται σε πέσος, αλλά του ταμιευτηρίου μπορούν να εκφράζονται και σε δολάρια.

    Το selloff του πέσο τον Απρίλιο κινήθηκε σε συνθήκες τριψήφιου ετήσιου πληθωρισμού και εν μέσω μείωσης των αποθεμάτων σε δολάρια στην κεντρική τράπεζα.

    Ωστόσο, η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία ελέγχεται από την κυβέρνηση με τις ελεύθερες κυμαινόμενες παράλληλες ισοτιμίες του πέσο μα υποχωρούν περίπου 13% έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα. Το νόμισμα μέχρι στιγμής για φέτος απώλειες του 30%, που αποτελούν τη μεγαλύτερη πτώση στις κύριες αναδυόμενες αγορές.

    Βέβαια, η οικονομική αστάθεια στην Αργεντινή συνεχίζεται εν όψει των προεδρικών εκλογών τον Οκτώβριο, καθώς οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν σχεδόν αναπόφευκτη μια υποτίμηση του νομίσματος στην επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιταλία: Το υπ. Υποδομών διέθεσε 102 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας



    ΣΧΟΛΙΑ