• Οικονομία

    Handelsblatt: Θετικό μήνυμα για την Ελλάδα η αποχώρηση του ΔΝΤ

    • NewsRoom


    Στην στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ελπίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο αίτημα για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι το Ταμείο βλέπει θετικά το αίτημα της ελληνικής πλευράς.

    Σε μακροσκελές άρθρο της με θέμα «Θετικό μήνυμα για την Ελλάδα η αποχώρηση του ΔΝΤ» η Handelsblatt παρατηρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να θέσει στους δανειστές το αίτημα της Ελλάδας για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, που προβλέπουν μέχρι το 2022 πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ, ωστόσο η Γερμανία όπως και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ελληνικό αίτημα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί τους εν λόγω στόχους αντιπαραγωγικούς, διότι κατά την άποψή του επιβραδύνουν την ανάπτυξη και περιορίζουν τις δημόσιες επενδύσεις. «Είμαστε μια αξιόπιστη κυβέρνηση, κάνουμε μεταρρυθμίσεις, κινούμαστε σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και το κόστος αναχρηματοδότησης είναι χαμηλότερο της Ιταλίας, δεν συντρέχει λόγος για αυτά τα τόσο υψηλά πλεονάσματα», λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου.

    Η Γερμανία όπως και άλλες χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν ωστόσο με σκεπτικισμό το αίτημα της Ελλάδας, διότι ανησυχούν μήπως πιθανές υποχωρήσεις  καλλιεργήσουν παρόμοιες προσδοκίες και στην Ιταλία. Πολλοί οικονομολόγοι ωστόσο συμφωνούν με το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια. Ακόμα και το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ μιας χαλάρωσης εκτιμώντας, ότι 1,5% επαρκεί.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει σε στήριξη του Ταμείου στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

    Θα συνιστούσε μια εντυπωσιακή αλλαγή ρόλου για το ΔΝΤ, το οποίο μέχρι σήμερα αποτελεί για τους περισσότερους Έλληνες κόκκινο πανί ως κινητήριος μοχλός για την επιβολή αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα, η οποία οδήγησε τη χώρα στην βαθύτερη και πιο διαρκή κρίση στην μεταπολεμική της ιστορία».



    ΣΧΟΛΙΑ