• Οικονομία

    Goldman Sachs – BofA: Προβλέπουν αύξηση επιτοκίων 0,75% από την ΕΚΤ

    • NewsRoom


    Οι Goldman Sachs και Bank of America αναθεώρησαν σήμερα τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτιμώντας ότι η νέα εκτίναξη του πληθωρισμού θα πείσει τους αξιωματούχους της να απαντήσουν με επιθετική κίνηση.

    Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, οικονομολόγοι και από τις δύο τράπεζες προβλέπουν πλέον ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (0,75%) στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, ένα ενδεχόμενο στο οποίο έχουν αρχίσει να αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες ορισμένα από τα “γεράκια” του Διοικητικού Συμβουλίου της ευρωτράπεζας.

    Τι αναφέρει η Goldman Sachs

    Από την πλευρά της Goldman, ο Sven Jari Stehn επισήμανε ακόμα ότι οι δείκτες τις οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη έχουν διατηρηθεί σε καλύτερα επίπεδα από ό,τι αναμενόταν. “Αν και δεν έχει κλειδώσει – καθώς ορισμένα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ υποστηρίζουν έναν πιο σταθερό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων – πιστεύουμε ότι μια αύξηση 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είναι πιο πιθανή από μία ακόμα της τάξεως των 50 μ.β. όπως του Ιουλίου”, έγραψε ο Stehn είπε σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman αναμένει πλέον ότι η ΕΚΤ θα φέρει το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,75% έως τον Φεβρουάριο, με ενδεχόμενο “υψηλότερου τελικού επιτοκίου σε περίπτωση πιο επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και έντονων δευτερογενών επιπτώσεων”.

    Τι αναφέρει η Bank of America

    Από την πλευρά της Bank of America, οικονομολόγοι της τράπεζας θεωρούν μεν ότι είναι εξαιρετικά αμφίρροπη η πρόβλεψη για τα επιτόκια, αλλά εκτιμούν ότι η νέα πρόβλεψη για 75 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα έχει πάρει έστω και οριακά κεφάλι.

    “Η συζήτηση είναι εξαιρετικά περίπλοκη, αλλά ο συνδυασμός του πρόσφατου επικοινωνιακού πλαισίου με την ανοδική έκπληξη του πληθωρισμό τον Αύγουστο, και ειδικά στον δομικό, σημαίνει ότι μια μεγαλύτερη κίνηση από τον Ιούλιο είναι πλέον οριακά πιο πιθανή”, έγραψαν σε report τους.

    Η BofA αναμένει επίσης ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα κορυφωθεί στο 2,25% τον Ιούνιο, προτού ξεκινήσει η ευρωτράπεζα μειώσεις επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του 2024.



    ΣΧΟΛΙΑ