• Οικονομία

    Γερμανικός τύπος: Η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή τουριστικού μοντέλου

    • NewsRoom
    Τουρίστες περιμένουν να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος κατά την διάρκεια εκκένωσης στην περιοχή Πεύκοι νότια της Ρόδου

    Τουρίστες περιμένουν να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος κατά την διάρκεια εκκένωσης στην περιοχή Πεύκοι νότια της Ρόδου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Για ένα ακόμη καλοκαίρι η ελληνική επικράτεια πλήττεται από καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες συχνά βρίσκονται εκτός ελέγχου, με τον καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών του Ινστιτούτου Max Planck, να τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία αλλαγή στο τουριστικό μοντέλο της.

    Σε συνέντευξή του στην tagesschau, ο καθηγητής εξηγεί ότι το κύριο πρόβλημα έγκειται στο ότι “λόγω της παρακμής της γεωργίας, της εγκατάλειψης των γεωργικών καλλιεργειών […] και της ανάπτυξης του τουρισμού, μεγάλο μέρος των περιοχών που χρησιμοποιούνταν εντατικά στη γεωργία βρίσκεται σε αγρανάπαυση”, με αποτέλεσμα “οι πυρκαγιές να βρίσκουν περισσότερο πρόσφορο έδαφος”.

    Ο Γκόλνταμερ αναφέρει ότι “μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2018 στο Μάτι, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μου ζήτησε να αναπτύξω μια μακροπρόθεσμη στρατηγική. […].

    Η έκθεση που εκπονήθηκε συνιστούσε τη στοχευμένη διαχείριση της γης, υπό το πρίσμα της κοινωνικής αλλαγής, του αγροτικού μετασχηματισμού και της κλιματικής κρίσης.

    Από τότε που εξελέγη πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάποια πράγματα σίγουρα εφαρμόστηκαν, όμως συνολικά πρόκειται για μια επίπονα χρονοβόρα διαδικασία”.

    Ο εμπειρογνώμονας προσθέτει ακόμη ότι “υπάρχει επίσης ένα συμμετοχικό στοιχείο στην πρόληψη, όταν πρόκειται για τη μείωση του κινδύνου που διατρέχει ένα σπίτι ή ένας οικισμός από τις καταστροφές”, εξηγώντας ότι “είναι πιο λογικό να παρθούν μέτρα από κοινού σε δημοτικό επίπεδο.

    Αυτό αφορά και όσους έχουν δασικά οικόπεδα, πράγμα που αποτελεί πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη.

    Παντού υπάρχει κατακερματισμός της ιδιοκτησίας γης, η οποία ανήκει σε ανθρώπους που δεν ζουν πλέον εκεί, αλλά σε αστικές περιοχές.

    Ως αποτέλεσμα κανείς δεν διαχειρίζεται αυτές τις εκτάσεις.

    Ωστόσο οι ιδιοκτήτες δασών και γης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινή άμυνα, επομένως πρέπει να συμμετέχουν ενεργά – όπως και στην πυρόσβεση”.

    Γεωγραφική και χρονική επέκταση του τουρισμού

    Οι πυρκαγιές πλήττουν σημαντικά και την τουριστική βιομηχανία, η οποία σε καλές χρονιές συνιστά για την Ελλάδα “έως και το ένα τέταρτο της ετήσιας οικονομικής παραγωγής”, όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου tageszeitung.

    “Για δεκαετίες ο τουριστικός τομέας θεωρούνταν η κατ’ εξοχήν “βαριά βιομηχανία” και αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει. Οι Έλληνες απλώς δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να στρέψουν το βλέμμα τους στο μέλλον.

    Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι να επιτευχθεί “η γεωγραφική και χρονική επέκταση του ελληνικού τουρισμού”, όπως τουλάχιστον προβλέπει το “Εθνικό Σχέδιο για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030”, που παρουσίασε πριν από λίγο καιρό ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

    Με άλλα λόγια, ολόκληρη η Ελλάδα πρόκειται να γίνει προορισμός για παραθεριστές, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, της βόρειας Ελλάδας, η οποία μέχρι τώρα δεν προσέλκυε τόσο πολλούς τουρίστες.

    Για τον σκοπό αυτό θα προωθηθούν 36 στόχοι στις 13 περιφέρειες σε εθνικό επίπεδο, με έμφαση στη βελτίωση και επέκταση των υποδομών, την ψηφιοποίηση, την αναβάθμιση της τουριστικής προσφοράς, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

    Επιπλέον, η Ελλάδα πρόκειται να γίνει προορισμός για τους παραθεριστές από το εξωτερικό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πέραν δηλαδή των καλοκαιρινών μηνών.

    Οι δασικές πυρκαγιές στη Ρόδο, την Κέρκυρα και αλλού θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον καταλύτη για να ολοκληρωθεί αυτή η μετατροπή γρηγορότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί – υπό την πίεση των πραγμάτων”, καταλήγει η taz.

    Πηγή: Deutsche Welle

    Διαβάστε επίσης: 

    Πυρκαγιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος για αύριο Κυριακή 30 Ιουλίου – Ο χάρτης με τις περιοχές

    Διπλάσια τα φορτία στο σύστημα ηλεκτροδότησης λόγω καύσωνα

    Τσακλόγλου: Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις για τους πυρόπληκτους



    ΣΧΟΛΙΑ