ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μερτς: Στην εποχή της αντιπαλότητας, ούτε οι ΗΠΑ δεν θα είναι αρκετά ισχυρές για να τα καταφέρουν μόνες τους
Με το υπέρογκο ποσό των 156 δισ. ευρώ θα ενισχύσει επιχειρήσεις, εργαζόμενους, οικογένειες, ενοικιαστές και ελεύθερους επαγγελματίες η γερμανική κυβέρνηση, με σκοπό να αμβλυνθούν οι συνέπειες απο την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα.
Όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι υπουργοί Οικονομικών Όλαφ Σολτς και Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους θα εγγραφεί εκ των υστέρων νέο δημόσιο χρέος ύψους 156 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό, την Τετάρτη το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να εγκρίνει άρση του νόμου περί «φρένου χρέους», για λόγους «έκτακτης ανάγκης» της χώρας.
Πρόκειται για ένα «μεγάλο πακέτο, με πολλά, πάρα πολλά μέτρα», καθώς η απώλεια φορολογικών εσόδων εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 135 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι το σημαντικότερο αυτή την στιγμή είναι η ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας, ο οποίος σε πρώτη φάση θα λάβει τρία δισεκατομμύρια ευρώ.
Ενδεικτικά, επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως πέντε άτομα θα λάβουν ενίσχυση ύψους 9.000 ευρώ σε τρεις μηνιαίες δόσεις, ενώ οι επιχειρήσεις με 5-10 εργαζόμενους θα λάβουν 15.000 ευρώ στο ίδιο διάστημα. Παράλληλα ξεκινά ήδη σήμερα το πρόγραμμα εγγυήσεων από την κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW. Οι γονείς παιδιών κάτω των 12 ετών θα αποζημιωθούν στο 67% του μισθού τους, ενώ αποζημίωση θα λάβουν και οι γονείς οι οποίοι δεν εργάζονται επειδή για τα παιδιά τους δεν υπάρχει θέση σε παιδικό σταθμό. Εκτιμάται μάλιστα ότι το τελευταίο μέτρο αφορά περίπου 1,36 εκατομμύρια ανθρώπους στην Γερμανία.
«Η γερμανική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια άσκησε σταθερή δημοσιονομική πολιτική και γι’ αυτό ακριβώς μπορεί σήμερα να διαθέτει ένα τόσο μεγάλο οικονομικό πακέτο», τόνισε ο κ. Αλτμάιερ. Απαντώντας ο ίδιος σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η κυβέρνηση σκοπεύει ακόμη και να εξαγοράσει εταιρίες προκειμένου να τις διασώσει, τόνισε ότι θέλει σίγουρα να το αποτρέψει, αλλά, «σε περίπτωση σημαντικού κινδύνου, θα παρέμβει».
Σε ό,τι αφορά την Καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ, ο κ. Σολτς μετέφερε ότι συμμετείχε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο τηλεφωνικά, από το σπίτι της, όπου παραμένει σε προληπτική καραντίνα, καθώς ήρθε σε επαφή με άτομο που διαπιστώθηκε θετικό στον κορονοϊό. «Είναι πολύ καλά στην υγεία της», διαβεβαίωσε ο κ. Σολτς, για να προσθέσει: «Βλέπετε όμως ότι ο κορονοϊός μπορεί να πλήξει οποιονδήποτε».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στάρμερ στο Μόναχο: Η Ευρώπη είναι ένας κοιμώμενος γίγαντας, πρέπει να είναι έτοιμη να πολεμήσει αν χρειαστεί
- Νίκος Δένδιας: Επίσκεψη στη Διοίκηση Κέντρων Μονάδων Εφοδιασμού Στρατού
- Φον ντερ Λάιεν στο Μόναχο: Έφτασε η ώρα για μια νέα, χωρίς ταμπού, στρατηγική ασφάλειας στην Ευρώπη
- Αποχωρούν αγρότες και τρακτέρ από το Σύνταγμα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.