• Οικονομία

  Γερμανία: Πακέτο 26 μέτρων για την «αειφόρο χρηματοδότηση» της γερμανικής οικονομίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση

  Όλαφ Σολτς


  Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα τη στρατηγική της για την “αειφόρο χρηματοδότηση” η οποία περιλαμβάνει 26 μέτρα, ώστε να καταστήσει τη γερμανική οικονομία πιο βιώσιμη.

  Με τα μέτρα αυτά θα δώσει περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις που στοχεύουν στην προστασία του κλίματος και τη βιωσιμότητα. Σε αυτά περιλαμβάνονται χρηματοοικονομικά προϊόντα προς τα οποία οι επενδυτές μπορούν να προσανατολιστούν και την υποχρέωση υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας για εισηγμένες και άλλες μεγάλες εταιρείες.

  Επίσης, τα ασφαλιστικά Ταμεία θα στρέψουν σταδιακά τα ομόλογα τους τους προς τη βιωσιμότητα. Αυτό συνεπάγεται σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών έναν όγκο επενδύσεων ύψους εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ.

  Προβλέπεται επίσης η έκδοση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των λεγομένων πράσινων ομολόγων με μεγαλύτερη διάρκεια, προκειμένου να ενισχυθεί η αντίστοιχη αγορά. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομικών προσέφερε στους επενδυτές ένα τέτοιο επενδυτικό προϊόν για πρώτη φορά πέρυσι. Με αυτό χρηματοδοτούνται κρατικές δαπάνες προσανατολισμένες στους στόχους της αειφορίας του ΟΗΕ.

  Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για καθοριστική επιλογή ενόψει των 26 μέτρων. «Η προστασία του κλίματος και η βιωσιμότητα γίνονται βασικοί άξονες. Και αυτό είναι σημαντικό διότι η χρηματοπιστωτική αγορά μπορεί να στρέψει τρισεκατομμύρια ευρώ προς την κατεύθυνση της προστασίας του κλίματος και της βιωσιμότητας», όπως είπε.

  Η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε (SPD) δήλωσε ότι «το να εστιάζουμε στην προστασία του κλίματος και τη βιωσιμότητα είναι επίσης η σωστή στρατηγική και από οικονομική άποψη. Πολλοί επενδυτές έχουν αντιληφθεί ότι μπορούν να κάνουν την καλύτερη μακροπρόθεσμη επένδυση σε βιώσιμες μελλοντικές τεχνολογίες. Η χρηματοπιστωτική αγορά χρειάζεται σαφήνεια ως προς το ποιες επενδύσεις εξακολουθούν να αξίζουν και ποιες είναι πολύ επικίνδυνες».

  Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε επίσης και μια σαφή θέση και στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας: «Με την στρατηγική της για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθιστά σαφή τη θέση της ότι η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη. Η πυρηνική ενέργεια παράγει ραδιενεργά απόβλητα για 300.000 γενιές», όπως ανακοινώθηκε.

  Οι σημαντικότερες Ενώσεις τραπεζών και ταμιευτηρίων, χαιρέτισαν καταρχάς τη στρατηγική. «Ωστόσο, το θέμα πρέπει να προωθηθεί σε παγκόσμιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα μεμονωμένα μέτρα πρέπει να αλληλοσυνδέονται ουσιαστικά και να συντονίζονται καλά. Τα εθνικά μέτρα οδηγούν σε κατακερματισμό των κανόνων και προκαλούν σύγχυση», ανέφεραν σε δήλωσή τους.

  Έπαινος προήλθε από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (GDV). «Η βιώσιμη χρηματοοικονομική στρατηγική είναι ένα σημαντικό βήμα προς ένα βιώσιμο χρηματοοικονομικό σύστημα. Ιδιαίτερα θετική είναι η ανακοίνωση τη κυβέρνησης ότι θα εκδίδονται όλο και περισσότερο πράσινα ομόλογα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Γιοργκ Άσμουσεν.

  Τις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επέκριναν όμως οι Πράσινοι: «Η στρατηγική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αποτελεί ντροπή. Αντί να παρουσιάσει μια στρατηγική με συγκεκριμένα βήματα, η κυβέρνηση βασίζεται στην αρχή της ελπίδας, ούτε υπάρχει κάποια σαφής δέσμευση για τους στόχους του Παρισιού για το κλίμα», δήλωσε η αρμόδια του κόμματος για οικονομικά θέματα Λίζα Πάους.

  Ο περιβαλλοντικός οργανισμός WWF έκανε λόγο για μια «καλή προσέγγιση με περιθώρια βελτίωσης. Όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων, το πακέτο μέτρων εξακολουθεί να είναι πολύ ασαφές», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  Άρση lockdown: Ποιες δραστηριότητες επανεκκινούν τις επόμενες ημέρες

  Τραμπ: Απόλυτη ντροπή οι αποφάσεις των Facebook, Twitter και Google

  Κωνσταντινούπολη: Νεκρός υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες εντοπίστηκε Αζέρος ακτιβιστής, επικριτής του προέδρου Αλίεφ  ΣΧΟΛΙΑ