• Οικονομία

    Γερμανοί οικονομολόγοι: Το σχέδιο του Σολτς παρατείνει την εξαίρεση του μη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού

    • NewsRoom

    Όλαφ Σολτς


    Κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν το σχέδιο του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς να παρατείνει την εξαίρεση του μη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού τουλάχιστον και για το επόμενο έτος.

    «Δεδομένου ότι η πιθανή ανάκαμψη της οικονομίας συνδέεται με πολλή αβεβαιότητα, θα κατανοούσα εάν το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) κάνει χρήση του κανόνα εξαίρεσης από τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για ένα ακόμη έτος. Ωστόσο, αυτό το βήμα δεν είναι αναπόφευκτο», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Σοφών Λαρς Φέλντ σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο «Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)».

    Και ο Κλέμενς Φιστ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, τόνισε επίσης στην FAZ: «Πιστεύω ότι είναι σωστό να ανασταλεί ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός για ένα ακόμη έτος. Η επιστροφή στον κανόνα αυτό το επόμενο έτος θα σήμαινε αύξηση των φόρων ή μείωση των δαπανών. Αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό ενόψει της κρίσης».

    Και οι δύο κορυφαίοι οικονομολόγοι δεν το αντιλαμβάνονται όμως αυτό ως λευκή επιταγή για μια μόνιμη κατάργηση του κανόνα του ισοσκελισμένου γερμανικού προϋπολογισμού.

    «Εξ όσων γνωρίζουμε σήμερα, η επιστροφή στον κανόνα είναι επιτακτική από το 2022», δήλωσε ο Φέλντ, ενώ ο Φιστ επισήμανε επίσης ότι «ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός θα πρέπει να ισχύσει και πάλι μόλις τελειώσει η κρίση του κορονοϊού».

    Αντιθέτως, ο Μάρτσελ Φράτσερ, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW) του Βερολίνου, θεωρεί ότι «η επιστροφή στον κανόνα αυτό, εξακολουθεί να απέχει πολύ. Θεωρώ ότι μια συζήτηση για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό αυτή τη στιγμή είναι λανθασμένη, καθώς αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των πολιτών και επομένως και συνολικά της οικονομίας. Το νόημα και ο σκοπός του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού είναι ότι σε μια τέτοια κρίση το κράτος θα μπορεί να στηρίξει την οικονομία και τους πολίτες για αρκετά χρόνια εάν είναι απαραίτητο», τόνισε στη FAZ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ