• Οικονομία

    FT: Αργεντινή και Βραζιλία συζητούν για κοινό νόμισμα

    • NewsRoom
    Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ορκίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου

    Ο πρόεδρος της Βραζιλίας,Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα


    Οι ηγέτες της Αργεντινής και της Βραζιλίας συζητούν για την έκδοση ενιαίου νομίσματος, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

    Στόχος του νέου νομίσματος θα είναι η ενίσχυση της οικονομίας στη Λατινική Αμερική, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από το δολάριο. Οι δύο ηγέτες θα απευθύνουν πρόσκληση και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με αναλυτές, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει το δεύτερο μεγαλύτερο οικονομικό μπλοκ, μετά την Ευρωζώνη.

    Βραζιλία και Αργεντινή έχουν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς, με το εμπόριο το 2021 μεταξύ των δύο πλευρών να φτάνει σε ύψος τα 26,4 δισ. δολάρια.

    Σύμφωνα με τους FT, σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν εντός της εβδομάδας, καθώς ο Λουις Ινάσιο Λουλα Ντα Σίλβα επισκέπτεται ήδη το Μπουένος Άιρες.

    Την είδηση φέρεται να επιβεβαιώνει και ο Αργεντινός υπουργός Οικονομικών, Σέργιο Μάσσα, λέγοντας στους FT ότι «θα υπάρξει μια απόφαση ώστε να ξεκινήσει όλες τις παραμέτρους που χρειάζονται για ένα κοινό νόμισμα, το οποίο θα αφορά από δημοσιονομικά ζητήματα και το μέγεθος της οικονομίας μέχρι τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών.

    Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται σχετικές διαβουλεύσεις για κοινό νόμισμα μεταξύ των δύο χωρών. Τις προηγούμενες φορές είχε εκφράσει σημαντικές αντιρρήσεις  η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιράν: Αντίμετρα αν η ΕΕ περιλάβει σε μαύρη λίστα τους Φρουρούς της Επανάστασης

    Corriere della Sera: Οι Βέλγοι δικαστές πίεσαν την Καϊλή για να ομολογήσει με αντάλλαγμα την αποφυλάκισή της, λέει ο δικηγόρος της

    Μακρόν: Το Παρίσι και το Βερολίνο οφείλουν να γίνουν «πρωτοπόροι για την επανίδρυση» της ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ