• Οικονομία

    «Φρένο» Moody’s στον κατήφορο των ελληνικών ομολόγων

    • NewsRoom


    Η αναβάθμιση-έκπληξη της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s δείχνει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να λειτουργεί σαν… κυματοθραύστης απέναντι στο κύμα των ρευστοποιήσεων που πλήττει το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά ομόλογα, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων κινούνται σήμερα σε χαμηλότερα επίπεδα.

    Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες, από το «Caa2» στο «Β3», διατηρώντας θετικές τις προοπτικές για τη χώρα, για την οποία προβλέπει, μάλιστα, ότι θα αποκτήσει και πάλι πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

    Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου του ελληνικού Δημοσίου υποχωρεί στο 4,328%, με πτώση της τάξης του 3,33% από χθες, αν και παραμένει μακριά από το 3,6% στο οποίο είχε υποχωρήσει στα τέλη του Ιανουαρίου.

    Αντιστοίχως, η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου παρουσιάζει και αυτή βελτίωση, αν και πιο συγκρατημένη, υποχωρώντας στο 3,91%. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το επιτόκιο έκδοσης που είχε διαμορφωθεί στο 3,5%.

    Η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη σε ό,τι αφορά τους 5ετείς τίλους, με την απόδοση να υποχωρεί από χθες πάνω από 6%, στο 3,441%.

    Αυτό που μένει να φανεί, ωστόσο, είναι αν ο θετικός αντίκτυπος της αναβάθμισης από τον οίκο Moody’s θα έχει διάρκεια, δεδομένου ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade) και συνεχίζει να αποτελεί αγορά υψηλού ρίσκου για τους επενδυτές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς μας αιφνιδίασαν οι «σκληροί» της Moody’s: Αυτή είναι η πιο μνημονιακή κυβέρνηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκπληξη: Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά 2 μονάδες



    ΣΧΟΛΙΑ