• Οικονομία

    Φορολογικές δηλώσεις 2019 – Πότε η Εφορία δεν επιβάλλει πρόστιμα

    Φορολογική δήλωση


    Τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις έχουν οι φορολογούμενοι εφόσον διαπιστώνουν εκ των υστέρων ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις στη φορολογική δήλωση που έχουν ήδη υποβάλει στο Taxisnet.

    Η σχετική εφαρμογή ενεργοποιήθηκε και πλέον είναι διαθέσιμη από τον ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr). Στην εφαρμογή της δήλωσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2018, έχει προστεθεί πεδίο που αφορά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Συνεπώς, για τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβληθούν έως και την 30ή Ιουνίου (ή της νέας προθεσμίας που αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών), επανακαθαρίζονται οι φορολογικές οφειλές, ως αρχικές.

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 19 του Ν. 4174/2013 περί Κ.Φ.Δ., σχετικά με την υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης, ορίζεται ότι:

    «1. Αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στη Φορολογική Διοίκηση περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση.

    2. Αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιη­τική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα…»

    Χωρίς πρόστιμο

    Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, που ακόμη και αν περάσει η προθεσμία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεν επιβάλλονται πρόστιμα ή και προσαυξήσεις, αναλόγως.

    Ειδικότερα δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περιπτώσεις τροποποιητικών όπως:

    • Για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα. Αν ο εργοδότης εκδώσει καθυστερημένα τη βεβαίωση αποδοχών και ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση, δεν βαρύνεται με πρόστιμο.
    • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.
    • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α.
    • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).
    • Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.
    • Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN
    • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν στη «φιλοξενία» για φορολογικούς λόγους.



    ΣΧΟΛΙΑ