Οικονομία

Φόρο 10% στα μερίσματα και στα μπόνους από ναυτιλιακές επιχειρήσεις φέρνει νέο πολυνομοσχέδιο

  • NewsRoom
Στις 3 Νοεμβρίου η συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή


Την επιβολή φόρου 10% στα μερίσματα που εισπράττουν από φέτος τα φυσικά πρόσωπα από ναυτιλιακές επιχειρήσεις του άρθρου 25 του νόμου 89/67 καθώς και στα μπόνους που εισπράττουν από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, προβλέπει πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή.

Παράλληλα,  διαμορφώνεται το πλαίσιο για την επιβολή της εισφοράς στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις το οποίο θα ισχύει από το έτος 2020 και μετά. Η εισφορά θα επιβάλλεται στην εισαγωγή του συναλλάγματος που πραγματοποιούν οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις του άρθρου 25 του νόμου 89/1967, είτε αυτό είναι σε ευρώ είτε σε άλλο νόμισμα.

Από εκεί και πέρα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που επλήγησαν από τις φωτιές στο Μάτι και για το 2019 , αλλά και την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης των αναδρομικών που έλαβαν οι αμειβόμενοι με ειδικό μισθολόγιο στο Δημόσιο. Το τελευταίο, ωστόσο εφαρμόζεται άτυπα ήδη, καθώς με παλαιότερη διάταξη, , σε μια προεκλογική κίνηση της κυβέρνησης, θεσπίστηκε αυτοτελής φορολόγηση 20%.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει:

1. Απαλλαγή από την η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, που ισχύει ανεξάρτητα από το φορολογικό έτος στο οποίο αφορά ή ανάγεται η απόκτηση των συγκεκριμένων εισοδημάτων.

2. Παρατείνεται και για το 2019 η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι, εναλλακτικά, είτε Δελτίου Επανελέγχου είτε Εκθεσης Αυτοψίας είτε Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που θα έχουν εκδοθεί έως 31/12/2019 (για το έτος 2018 το Δελτίο Επανελέγχου έπρεπε να έχει εκδοθεί μέχρι 28/2/2019). Επίσης, παρατείνεται ομοίως η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των πυρκαγιών εκείνων.

3. Κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου το από 27/2/2019 Συνυποσχετικό μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ναυτιλιακής κοινότητας.

4. Επιβάλλεται ΦΠΑ βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας στα «κουπόνια», τα οποία διακρίνονται σε κουπόνια «συγκεκριμένου σκοπού» όταν ο τόπος παράδοσης των αγαθών ή παροχής των υπηρεσιών που αφορά το κουπόνι και ο ΦΠΑ που οφείλεται για τα εν λόγω αγαθά ή υπηρεσίες είναι γνωστά κατά το χρόνο έκδοσης του κουπονιού ή, αλλιώς, σε κουπόνια «πολλαπλών σκοπών», όταν πρόκειται για κουπόνι διαφορετικό από το κουπόνι συγκεκριμένου σκοπού.

Η φορολογητέα αξία της παράδοσης αγαθών ή της παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιείται έναντι κουπονιών πολλαπλών σκοπών ορίζεται ρητά με διατάξεις του νομοσχεδίου για τις νέες ρυθμίσεις οι οποίες ξεκινούν να ισχύουν από τη 1η Ιανουαρίου 2019.

5. Με άλλες διατάξεις προβλέπεται η επιβολή φόρου με συντελεστή 10% στα μερίσματα που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα από αλλοδαπές ναυτιλιακές εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα (του άρθρου 25 του ν 27/1975) και στα μπόνους που λαμβάνουν τα στελέχη στις συγκεκριμένες εταιρείες.ΣΧΟΛΙΑ